jednostavno a pravo dobro
Potrebno je:
150 g šećera
275 g čokolade (ja sam koristila čokoladu s 60 % kakaa)
175 g maslaca
2 žličice vanila ekstrakta
5 jaja, odvojeno žumanca i bjelanca
40 g brašna
prstohvat soli
šećer u prahu za posipiti
pripremiti kalup promjera 23 cm (podmazati samo dno, staviti papir za pečenje, ne mazati stranice)
odvojiti 3 žlice šećera od ukupne količine i ostaviti na stranu. u lonac debljeg dna staviti ostatak šećera, maslac i iskidanu čokoladu i grijati na laganoj vatri miješajući dok se sve ne otopi.
kada se sve otopilo skinuti s vatre, umiješati ekstrakt vanilije i ohladiti
u ohlađenu mješavinu dodavati jedno po jedno žumance miksajući iza svakog. na kraju umiješati žlicom brašno.
umutiti bjelanca s dodatkom soli. kada se malo umute dodati one preostale tri žlice šećera i dobro ih umutiti.
umiješati trećinu bjelanaca u čokoladnu mješavinu, dobro je umiješati laganim potezima špatule. zatim umiješati i ostatak bjelanaca.
sve prebaciti u pripremljen kalup, poravnati i peći 35 - 45 minuta na 160°C.
pečenu tortu prebaciti na rešetkastu podlogu, zatim odvojiti stranice i ostaviti hladiti
ohlađenu prebaciti na tanjur (šta bi gori sad je doli:), posuti šećerom u prahu i poslužiti
sve prebaciti u pripremljen kalup, poravnati i peći 35 - 45 minuta na 160°C.
pečenu tortu prebaciti na rešetkastu podlogu, zatim odvojiti stranice i ostaviti hladiti
ohlađenu prebaciti na tanjur (šta bi gori sad je doli:), posuti šećerom u prahu i poslužiti
izvor:http://www.recepti.hr/