Kiflice





Ovi fini sitni kolači, tradicionalno se pripremaju u blagdansko doba, a varijacija na recept za kiflice ima bezbroj.



U nekim receptima za kiflice ima jaja, u nekima nema ni jaja ni oraha, u nekim receptima se čak udomaćilo i kokosovo brašno (iako sa sigurnošću možemo tvrditi da to nikako nije baš tradicionalno, a nipošto autohtono) jednako kao i što ćete ih naći pod imenina: vanilice, roščići...
Sastojci

50 dkg brašna (pola oštrog, pola mekog)
25 dkg maslaca
20 dkg kristal šećera
1 vrećica vanili šećera (ili sjemenke od pola mahune vanilije)
1/2 vrećice praška za pecivo
10 – 20 dkg oraha (lješnjaka ili badema)

Priprema

Prstima izmiješati izmrvljeni maslac, šećer, vanili šećer, orahe i brašno dok se ne izmiješaju jednako. Sve dobro umijesiti na pobrašnjenoj podlozi, a ako se tijesto mrvi, dodati malo mlijeka (ili slatkog vrhnja) tek toliko da se tijesto ne mrvi. Kad je tijesto za kiflice gotovo, namastiti pleh maslacem i pobrašniti. Među dlanovima se naprave mali valjčići koji se saviju i oblikuju u kiflice i stavljaju u pleh.

Peći na 170°C 15 do 20 minuta. Na kraju posuti šećerom u prahu.




izvor:http://www.recepti.hr/