Sastojci za čokoladne kolačiće:
- 125 gr maslaca
150 gr smeđeg šećera
2 vanilin-šećera
1 jaje
2 žlice kakao u prahu
225 gr brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
1 žlicica sode-bikarbone
100gr čokolade za kuhanje/tamne
80 gr prženih lješnjaka mlijeka-po potrebi
šećer u prahu
limunov sok
boja čokolada,...ako se želi ukrasiti kolači
Tijesto se može napraviti na dva načina
u multipraktiku
U multipraktik staviti brašno, kakao u prahu, šećer, maslac i pulsirati dok se ne naprave mrvice
Dodati jaje i malo mlijeka da se tijesto poveže.
Dobijene mrvice/tijesto istresti na radnu površinu pa dodati isjeckanu čokoladu i propržene isjeckane lješnjake i rukama doraditi tijesto.
Tijesto zatim oblikovati u disk ili kuglu, zamotati u vrećicu ili plastičnu foliju i ostaviti u frižider da odmori oko 30 minuta ili više.
mikserom
Ako tijesto pravite pomoću mixera, tada prvo stavite šećer i maslac u dublju zdjelu i mutite dok ne posvijetli.
Dodati zatim jaje i sve ostale namirnice.
Dobiveno tijesto također treba odstajati u frižideru.
Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini, tako da odozgo stavite plastičnu foliju ili papir za pečenje jer se tako ne lijepi tijesto za oklagiju, a ako dodajte više brašna, kolačići mogu biti pretvrdi...
Pravite oblike koje hoćete..ja sam pravila srca jer mi je trebao taj oblik.
Kolačići se mogu spajati sa šećernim preljevom ili nekom kremom od maslaca, čokoladom ili ih ostviti bez dodataka i takvi su jako ukusni jer nisu preslatki.
Kolačiće peći na 180 -200C oko 10min., a možda i kraće jer sve zavisi od rerni i temperature...kolačići moraju biti mekani kada ih izvadite iz rerne jer ce se hladenjem stegnuti i bit će dovoljno prhki.
izvor:http://www.recepti.hr