Novogodišnji medenjaci (2)




.

Za testo:

  • 80 g putera
  • 250 g šećera u prahu
  • 100 g meda
  • 7 kašika hladne vode
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica začina za medenjake
  • 1 kašičica kakao praha
  • jaje
  • 1 žumance
  • 700 g brašna

Za ukrašavanje:

  • 1 belance
  • 250 g šećera u prahu
  • 3-4 kašpike šarenih i čoko mrvica
  • po izboru kolačarske boje
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema

1
Puter, šećer u prahu, med i vodu staviti na ringlu da provri. Promešati i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati sodu bikarbonu, začin za medenjake, kakao prah, jaje, žumance. Sve sjediniti i lagano dodati brašno. Dobijenu smesu ostaviti u frižider da odstoji 120 minuta. Zatim testo razviti na pobrašnjavljenoj podlozi. izraditi željene oblike. Peći 8 minuta na 200 stepeni. Ohladjene medenjake. Ukrasiti po želji.
2

Belance i kašiku limuna umutiti, pa u to dadati prosejani šećer u prahu. Dobijenu glazuru podeliti u nekoliko činijica. U svaku činijicu dodati malo kolačarske boje po želji. Ohladjene medenjake ukrasiti po želji. Igrajte se i vratite se u detinjstvo.



izvor:http://www.recepti.com/