Salata od hobotnice

Ovu salatu vjerojatno je moguće naručiti u svim ribljim restoranima. Često se priprema i za obiteljske ručkove ili svečane večere.


salata od hobotnice


Za blagdanskih dana uobičajeno je pripremati salate. Jedna univerzalna za svaku prigodu, pa tako večeru za Badnjak, jest salata od hobotnice.

Kupujete li hobotnicu na ribarnici vodite računa da bude svježa što se lako može provjeriti: hobotnica mora mirisati na more, koža joj treba biti vlažna i bez sluzi, a meso treba biti čvrsto i žilavo.
Sastojci
hobotnica otprilike težine 2 kg (za 4 osobe)
2 glavice luka
6 režnja češnjaka
1 list lovora
soli po ukusu
maslinovo ulje
ocat
vezica peršina
2 krumpira (opcionalno)
2 rajčice (opcionalno)


PripremaSvježu je hobotnicu dobro odmah očistiti i upotrijebiti isti dan.Ukoliko je pripremate koji dan kasnije, hobotnicu treba je odmah očistitii čuvati u hladnjaku nekoliko dana u pokrivenoj posudi. Smrznutu hobotnicu možete čuvati u zamrzivaču u hermetički zatvorenom pakiranju najviše dva mjeseca. Izvrnuti unutrašnjost hobotnicu na van i odstraniti utrobu, a krakove ne dirati. Vratiti hobotnicu u prvobitni položaj pa odstraniti oči i zube s krakova i oguliti vanjsku opnu, pa dobro oprati pod mlazom tekuće vode. Staviti hobotnicu u lonac s vodom s glavnom prema dnu kako bi krakovi bili okrenuti prema površini. Vodu ne soliti, a kako hobotnica ne bi ostala žilava nakon kuhanja, u lonac dodati jedan pluteni čep, ako se kuha svježa, dok zamrznuta nikad neće biti žilava. Hobotnicu skuhati u vodi s listom lovora, jednom glavicom luka i 2-3 režnja češnjaka najmanje sat vremena, a znat ćete da je kuhana kad je mekana na sredini glave kod očiju.
Hobotnicu izvaditi iz vode, pa ju pustiti da se ohladi. Kad je hladna, narezati ju na kockice i kolutiće. Uz ovako pripremljenu hobotnicu, može se dodati i dva kuhana krumpira i rajčica, pa začiniti maslinovim uljem, sitno rezanim češnjakom, lukom, octom po ukusu.izvor:http://www.recepti.hr