Bijela bajadera





Kontrast crnoj .....



Sastojci za podlogu:

30 dag šećera
8 jušnih žlica vode
15 dag mljevenih oguljenih badema
15 dag keksa (petit beurre)
15 dag maslaca

Nadjev:

15 dag šećera u prahu (štaub šećer)
1 jaje
10 dag maslaca
10 dag mljevenih keksa (petit)
5 dag bijele čokolade
1 žlica slatkog vrhnja (za cokoladu)

Glazura:

20 dag bijele čokolade
1 jušna žlica ulja
1 dl slatkog vrhnja
20-tak oguljenih badema

Priprema:

Bademe za podlogu i za kasnije posipavanje staviti u kipuću vodu, ostaviti ih 10-tak minuta i skinuti kožicu. Prosušiti ih u pećnici na vrućem zraku. Šećer staviti u vodu da prokuha. U vrući sirup umiješati mljevene bademe, kekse i maslac. Dobro promiješati kuhačom da se sastojci spoje. Smjesu ravnomjerno razmazati u kalup kojeg ste premazali maslacem. Ostaviti na hladnom da prenoći.

Za nadjev rastopiti na pari čokoladu uz dodatak slatkog vrhnja. Pjenasto izmiksati šećer i jaje. Dodati omekšali maslac uz stalno miješanje. Na kraju umiješati mljevene kekse i smjesu rastopljene bijele čokolade i slatkog vrhnja. Premazati nadjev preko podloge i ponovno staviti na hlađenje dok se ne stisne. Kad je dobro ohlađeno i prilično tvrdo, izrezati na male pravokutnike.

Za glazuru otopiti čokoladu na pari uz dodatak slatkog vrhnja i ulja. Ostaviti da se malo ohladi (ne previše), a potom svaki kolačić uzeti između palca i kažiprsta i umakati gornjom stranom u čokoladu. Staviti na neku podlogu koju je potrebno prekriti pek papirom. Posuti sitno sjeckanim bademima i ostaviti još neko vrijeme da se čokolada stegne.



izvor:http://www.recepti.hr/