Biljka zapisana u Bibliji i Kuranu: Liječi sve bolesti, osim smrti!


Božja biljka, jedina zapisana u Bibliju i Kuranu! Narod vjeruje da je sveta i da je Bog stvorio da liječi sve što bi moglo da muči jedno ljudsko biće!

crni-kim

Nigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, čurokot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae. Poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zamijeniti sa kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini).

Crni kim

Jedna je od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja. Sjeme crnog kumina bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona. Kalinji se spominje u Bibliji i Haditha. Islamski poslanik Muhamed o njemu govori sljedeće: “Crni kumin liječi sve bolesti osim smrti”.



Univerzalni lijek

Crni kumin, kim ili Nigella sativa, korišten je još u starom Egiptu, a danas je poznat kao jedna od najdjelotvornijih ljekovitih biljaka u prevenciji i liječenju niza zdravstvenih tegoba. Mnogi ga nazivaju i univerzalnim lijekom, onim koji liječi gotovo sve bolesti.

Sprovedeno je više od 200 istraživanja na različitim univerzitetuma i u njima je dokazano da kim povoljno utiče na veliki broj bolesti, posebno autoimune – poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, alergije, alergijskog rinitisa, kao i da umanjuje holesterol i trigliceride, ublažava šećernu bolest, visoki krvni pritisak, ekcem, akne, bronhitis, upalu pluća i sinusa, gastritis, čir, infekciju helikobaterom, bolesti jetre, hronični umor, slabu cirkulaciju, karcinom, a od izuzetne je pomoći i kod hemoterapije i terapije zračenjem.

Klinički je dokazano da crni kumin ublažava simptome alergije, alergijskog rinitisa i alergijske astme. Njegovo ulje širi dišne puteve i olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz sezonske alergije. Na prirodan i siguran način priprema organizam da blaže reagira na alergene i postepeno povećava toleranciju organizma na njih.

Odličan za srce

Kim djeluje povoljno i na kardiovaskularni sistem. Jačanjem zida krvnih sudova i povećavanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije arterijskog pritiska.

Istraživanja su pokazala da primjena ulja crnog kumina dovodi do snižavanja ukupnog holesterola, triglicerida i vrijednosti takozvanog lošeg (LDL) holesterola. Može se koristiti za snižavanje vrijednosti šećera u krvi tako što stimuliše gušteraču da luči insulin i povećava osjetljivost ćelija na njega. Poseban učinak pokazuje kod dijabetesa tipa 2.

Posljednjih godina istraživanjima je dokazano i antitumorsko djelovanje crnog kumina, te se on može koristiti i kao pomoć u liječenju karcinoma jer djeluje direktno na maligne ćelije i jača obrambenu moć organizma.

Izvor: nezavisne