DIJABETES JE OPASNA BOLEST! Ukoliko imate ove simptome moguće je da ga imate a da i ne znate

Simptomi dijabetesa su često suptilni, ponekad i neprimjetni. Ako se ne liječi, dijabetes može da ima ozbiljne posljedice po zdravlje. Ukoliko se prepoznate u nekim od navedenih simptoma potrebno je da se obratite ljekaru.
dijabetes-600×250

Prema riječima dokrtorke opšte prakse, Nevenke Dimitrijević, redovna kontrola je jedini način da se ova bolest drži pod kontrolom. Rano otkrivanje je jedini put ka izlječenju.

– Kada govorimo o dijabetesu u pitanju je podmukla bolest koja ne daje znake, kada su simptomi već vidljivi to znači da je bolest u poodmakloj fazi. Dijabetes je posljedica komplikacija na krvnim sudovima mozga i nerava i brzo može dovesti do ozbiljnog stanja ili smrtnog ishoda.

Redovnim sistematskim pregledom je moguće otkriti dijabetes na vreme i pacijenta povrgnuti terapiji tabletama ili insulinskoj terapiji. Posebno treba obratiti pažnju i ići na češće kontrole ukoliko neko od članova porodice boluje od dijabetesa ili je imao infarkt ili šlog – rekla je Nevenka Dimitrijević.

PRETJERANA ŽEĐ

Prvi simptomi šećerne bolesti su učestalo mokrenje i pretjerana želja za unosom bilo koje vrste tečnosti. Ovo se događa kao posljedica viška šećera koji se nakuplja u krvi i ukoliko bubrezi ne mogu da apsorbuju glukozu dolazi do dehidracije i samim tim povećava se potreba za unosom tečnosti, što kasnije dovodi do čestog mokrenja.

GLAD

Preterana potreba za hranom je još jedan od znakova dijabetesa, a uzrokovana je promjenama nivoa šećera. Kada nivo šećera opada mi osjećamo glad i potrebu za glukozom kao izvorom energije.

UMOR I SLABOST

Osećaj iscrpljenosti je još jedan pokazatelj dijabetesa. Isto kao i kod pretjerane potrebe za hranom, dehidracija i nedostatak šećera u organizmu može da dovede do manjka energije usled čega ćete osećati konstantni premo i lako zamaranje.

GUBITAK TEŽINE

Nagle oscilacije u težini takođe spadaju pod moguće znakove i simptome dijabetesa. Kada gubite šećer kroz često mokrenje, možete da izgubite i kalorije.ZAMAGLJEN VID

Simptomi ponekad mogu da uključuju i probleme s vidom. Visok nivo šećera u krvi povlači tečnost iz tkiva, uključujući i oči. Ukoliko se ne leči, dijabetes može izazvati trajno oštećenje vida.

ČESTE INFEKCIJE

Infekcije su češće ukoliko imate dijabetes. Kod žena najčešće su vaginalne infekcije.

TRNCI U RUKAMA I NOGAMA

Višak šećera u krvi može dovesti do oštećenja živaca. Ukoliko osećate trnce i gubitak osećaja u rukama i nogama, kao i bolno pečenje u rukama, nogama i stopalima vrijeme je da se javite ljekaru jer postoji bojazan da je u pitanju dijabetes.

OSJETLJIVI DESNI

Dijabetes može da oslabi sposobnost za borbu protiv bakterija čime je povećavan rizik od infekcije desni. Može doći do upale desni praćeno i gnojem, naročito ako imate infekcije desni pre nego što se dijabetes razvije.

PROBLEMI SA KOŽOM

Svrab, suha koža ili slaba cirkulacija, kao i mnogi drugi problemi, mogu biti znak dijabetesa. Tamnija koža na području vrata ili pazuha može biti znak otpornosti tijela na insulin i visok nivo šećera u krvi.

Ako primjetite neke od navedenih simptoma dijabetesa, obratite se svom ljekaru. Ranim otkivanjem dijabetesa moguće da se oboljenje drži pod kontolom uz zdrav i aktivan život.

Izvor:atma