BIJELO POVRĆE POBOLJŠAVA STANJE ORGANIZMANove studije pokazale su da konzumiranje karfiola, luka, gljiva i sličnih namirnica omogućava svim organima da funkcionišu mnogo bolje…

Konzumacija takozvanog bijelog povrća podjednako je važna kao i unošenje zeleniša, pokazale su najnovije studije. Naime, istraživači koji su u njoj učestvovali dokazali su da nutritivne vrijednosti krompira i drugog bijelog povrća često bivaju zanemarivane, ali da to ne znači da su te namirnice manje zdrave od obojenih.

U bijelo povrće ubrajaju se i karfiol, luk i gljive, a one dokazano pružaju organizmu neophodna vlakna i brojne vitamine i minerale. Profesor Koni Viver, vođa istraživanja, rekao je da je važno imati na umu da su te namirnice takođe bogate kalijumom i magnezijumom.

Pored toga, krompir sadrži i takozvani otporni škrob, koji je odličan za varenje, djeluje antikancerogeno i smanjuje nivo štetnog holesterola. Uz to, odličan je izvor vitamina B i C, nemasan je i bogat ugljenim hidratima, koji tijelu daju energiju.

Izvor: narodnilijek.com