Pita s višnjama


Sastojci 4 osobe
Prhko tijesto
300 gr glatkog brašna
150 gr margarina
100 gr šećera
1 vanili šećer
1 prašak za pecivo
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
krušne mrvice za posipanje
Nadjev
450 gr višanja
250 ml soka od višanja i vode
100 gr šećera
30 gr gustina
Za posipanje
šećer u prahuPriprema
1.
Od brašna, praška za pecivo, šećera, vanili šećera, jaja, kiselog vrhnja i margarina zamijesite prhko tijesto. Ukoliko je lomljivo u tijesto dodajte 1 žlicu kiselog vrhnja pa sve još jednom dobro premijesite da se sastojci povežu.
2.
Gotovo tijesto odložite u hladnjak na 2-3 sata da se stisne kako bi se kasnije lakše razvaljalo.
3.
U međuvremenu pripremite nadjev.
4.
Višnje dobro ocijedite. U 250 ml tekućine (sok od višanja + voda) dodajte šećer pa ju zakuhajte.
5.
Gustin razmutite s malo tekućine pa kad sok prokuha dodajte razmućeni gustin i kuhajte ga na laganoj vatri dok se ne zgusne. Na kraju dodajte višnje i sve promiješajte.
6.
Pećnicu zagrijte na 180*C.
7.
Kalup (promjera cca. 24×24 cm) u kojem ćete peći pitu pospite krušnim mrvicama.
8.
Tijesto podijelite na dva dijela pa jedan dio razvaljajte na veličinu kalupa i prenesite u kalup. Tijesto je dosta lomljivo pa ga ja obično razvaljam između dva masna papira, a tako ga bez problema prenesem u kalup.
9.
Tijesto u kalupu ponovo pospite krušnim mrvicama.
10.
Zatim dodajte pripremljeni nadjev. Preko nadjeva stavite drugi dio tijesta.
11.
Pitu pecite na 180*C oko 35 minuta odnosno dok tijesto lagano ne porumeni.
12.
Pečenu pitu pospite šećerom u prahu.
13.
Dozvolite vašoj piti da se dobro ohladi na sobnoj temperaturi prije konzumacije!
14.
I uživajte!!!



www.coolinarika,com