UKUVANI PARADAJZ! OVAKO SPREMAM PARADAJZ MILION GODINA.NEMA MU RAVNE U ZIMNICI.UBEDLJIVO BR.1!!



Malkice fizikalisanja,nimalo sekiracije i imate vanrednu kvalitetnu i ukusnu namirnicu koja može neograničeno da stoji.:D 😛 😉 …a i da vam prezentiram spravicu koja obradu paradajza pretvori u pesmicu! 😀 😀 😀
SASTOJCI
Paradajz po želji ..zavisi od lonca gde ćete da ga kuvate i od rerne koliko vam flaša skuplja.
Spremili smo i mašinicu i opran i nasečen paradajz.U ono plavo đuveče ima da ispada pasirana kaša od paradajza a u onu tepsijicu ljuske i semenke od istog. 😛

PRIPREMA
1.
Pasiranu kašu(kad se napuni plavo đuveče) isipamo u lonac kasnije da kuvamo a ,,đubrence”nikako ne bacati!! Čuvati do kraja dok se sav nasečen paradajz ne premelje.
2.

S vremena na vreme,na jedno 4-5 turanja paradajza,treba nožićem pročistiti one zapušene rupice.Što kvalitetniji paradajz,to se manje zapušuju rupice.
Baaaš ako meljete ogromne količine paradajza onda mašinu treba razmontirati,oprati,ponovo namontirati i nastaviti sa radom
3.
Kašicu sipamo u lonac na dalje kuvanje kad premeljemo sav paradajz.
4.
Ovo je ostatak posle prvog pasiranja paradajza.
Kad smo ceo nasečeni paradajz ispasirali,onda pasiramo ovaj ostatak.
Dobije se opet jako puno kaše i od njega. 😉
5.
Ovako u tepsiji izgleda prvi put ponovo pasiran ostatak.
Taj ostatak ukupno propasiram tri puta i dobijem još 2 dobra đuvečeta kašice.
Taman za onaj moj lonac što skuplja oko 10 l.Skoro u crtu ga napunim sa ovom količinom paradajza
6.

E sad više nemam slika….Ove su od neke godine pre pa me mrzelo da objavljujem…:)))))
Dakle,onaj lonac sa pasiranim paradajzom stavite da se kuva.
U početku na najjače,i dežurajte malo oko njega dok ne provri i ne ,,prevrne” se onaj gustiš na vrhu.
Onda ga smanjite da vri u loncu a vi ako hoćete možete i da odspavate sat i nešto dok se ono kuva jer ni’ zagoreva nit’ kipi.
Ako ukupnu kašu ukuvate da ispari trećina….možete i tad da punite flaše.Dobićete preukusan sok,gustine kao oni paradajz-sokovi u tetrapaku koji služe za piće.
Za takvu gustinu(retkoću)treba puno flaša i po veće podrumče da ih slažete.
…jer idu kao alva!! Ko proba takav sok ima da popije naiskap celu flašu pa vi sad planirajte.
Ja paradajaz ukuvavam da ispari dve trećine jer mi je malecki špajz,pa što više paradajza da uskladištim.Gustine je kao sos ili ređi pekmez.
Pa onda…vreo ukuvani paradajz malo po malo kroz levak sipati u oprane i suve pivske,vinske flaše(sa ,,kruna” zatvaračima).
(Neki dan ranije zamolite iz obližnjeg kafića ili kafane da vam nakupe te zatvarače a skoro sam videla da ih ima i da se novi kupe ili sami ih nakupite trošeći pojačano pivo/vino u kući…).
Zatvarače prokuvate u vodi sa deterdžentom i osušite ih…..
Tim zatvaračima posebnim ključem flaširate pune flaše,poređate ih na rešetku(spuštenu skroz na dno) u rerni i pasterizujete na 50-150 st.C koji sat.
(Prvo uključim na 50st,pa postepeno pojačavam na 100st….posle na 150st. Hi hi hi,ponekad paradajz počne da vri iznutra u flaši…).
Isključite onda rernu,neka se ohladi do sutradan i spremite u špajz.
Ovako spremljen paradajz je ukusan-preukusan.Pun mirisa i ukusa…nijedan iz prodavnice mu nije ni prineti pa ni ona čuvena ,,passata”.(Baš se razočarala kad sam je jednom kupila..šta je bre to….vodurina i koji komaT nekog bezukusnog paradajza…)
Svi se raspamete od takvog paradajza kad ga stavim na pizzu ili spremim ,,bolognese”.
…ali niko neće da ga pravi.
Kad odnesem s vremena na vreme nekom flašu takvog paradajza okice mu se izbeče više nego da sam ne znam kakvo vino odnela.
Paradajz ovako flaširan traje godinama.
Ne znam kako vam ovaj postupak liči ali izrada je laka i bez stresa.Nema šta da pođe naopako.
Lakše mi je ovaj paradajz da pravim nego krastavčiće.
Jedno popodne uz umeren napor i dobijem od 11kg-13kg. oko 4-5 l.ukuvanog paradajza.
Zato one žene neće da ga prave…,,mnogo otpada…malo izlazi”…a ja im pričam da je ovo čist,vrhunski paradajz i da može u malim količinama da se stavlja u jelima i da dobiješ daleko bogatiji i ,,paradajzičniji” ukus nego oni prevaziđeni recepti puni ljuski,semenki,solišteta(izvinjavam se ali preslano ne podnosim!! :))) i još koječega.
Ne solim ga niti ništa.
Kad je rodna godina a paradajz super kvalitetan i jeftin,nakuvam toga za vojsku.Cele nedelje mi je kuhinja u znaku ,,kuvanja paradajza”.
Ranije sam pravila 50-100 flaša…sad manje.Imam još zaliha a i ko hoće kažem mu ,,pa skuvaj onda”! :)))
Ako pravim ove godine turiću još slika od pripreme i flaširanja.
Flaširan paradajz obavezno da bude bez semenki!!!
…Inače fermentiraju bez obzira na ukuvavanje i bukvalno eksplodiraju kad pokušaš da ih otvoriš ili same od sebe eksplodiraju u špajzu.
Ustvari,nemoguće ih je i otvoriti.Toliko su pune gasa da em skplodira a paradajz ceo se razleti u plafon!! U flaši ostane jedva 3-4 cm….

Ete…. :)))))

Joj!!! Ako nije dobra godina,onda nemojte ni da ga spremate.Puno maltretiranja,paradajz je vodnjav i bezveze….na kraju dobijete neku modro-tamnocrvenu ukuvanu kašu kiselu kao esencija.Još je i količinski 2-3 puta manja od one kad ukuvate odličan paradajz.
Kad sam otkrila tu mašinicu,sve sam recepte zimnice,,prevela” prema njoj.Nigde ne stavljam tek takav paradajz nego ga kroz nju ispasiram. :)))
Pa,tako…. :))))

http://www.coolinarika.com/