U nedostatku ideje šta za večeru ukucala sam u pretraživač baš te reči i okrenula na fotografije i razgledala. Od pita, preko kiselog testa, ćufti i svakojakih djakonija naletim ja na tortilje i dobije neopisivu želju da ih napravim. Tako je i bilo.
Sastojci za tortilje:
200 ml vode
60 gr margarina, može puter
1/2 kašičice soli
1/2praška za pecivo ( 5gr )
300 – 400 gr brašna
Sastojci za punjenje:
400 gr pilećeg belog mesa
ulje za pečenje
100 ml neutralne pavlake
1 paradajz
100 gr svežeg kupusa
1/2 zelene salate
50 gr feta sira
50 gr mladog sira
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike maslinovog ulja
2 prstohvata soli
Priprema:
Vodu zagrejati da bude vrela, pa dodati margarin i so i mešati dok se margarin ne otopi.
Kad se otopio ostaviti da se ohladi pa u mlako dodavati brašno i prašak za pecivo pa zamesiti testo.
Testo treba da je glatko i srednje mekoće.
Ostaviti da odmori 10 minuta.
Za to vreme spremati salatu.
Iseckati paradajz na kockice i iskidati zelenu salatu.
Ja sam izblendirala kupus, a vi kako hoćete.
Taman to stignete dok odmori testo.
Testo podelite na 8 jednakih jufkica.
Dok vam se tiganj zagreva razvucite jednu jufkicu u krug, mora biti bas tanko razvučena, prečnika izmedju 20 i 25 cm.
Pouljite, premažite tiganj uljem i spustite razvučenu tortilju.
Videćete kako se testo podiže, prave se balončići.
Prva strana je pečena za minut – dva, pa okrenete isto tolikoi drugu.
Dok se peče jedna tortilja vi razvlačite drugu.
Svaki put mažete tiganj.
Pečene tortilje slažete jednu na drugu na tanjir, i kada završite poklopite sve krpom da se dodatno upare.
U tiganj gde su se pekle tortilje uspite malo ulja i dok se zagreje iseckajte belo meso na kockice ili prutiće i stavite da se prži.
Dok se piletina prži završite salatu.
Paradajz, salatu i kupus ste stavili, iseckajte još sireve, dodajte ulje i sirće i posolite.
Lagano promešajte.
Promešajte i piletinu pa ako je gotova ocedite masnoću i prelijte sa neutralnom pavlakom.
Sad je sve spremno da se tortilje napune.
Prijatno.