Tortilje



U nedostatku ideje šta za večeru ukucala sam u pretraživač baš te reči i okrenula na fotografije i razgledala. Od pita, preko kiselog testa, ćufti i svakojakih djakonija naletim ja na tortilje i dobije neopisivu želju da ih napravim. Tako je i bilo.





Sastojci za tortilje:
200 ml vode
60 gr margarina, može puter
1/2 kašičice soli
1/2praška za pecivo ( 5gr )
300 – 400 gr brašna

Sastojci za punjenje:
400 gr pilećeg belog mesa
ulje za pečenje
100 ml neutralne pavlake
1 paradajz
100 gr svežeg kupusa
1/2 zelene salate
50 gr feta sira
50 gr mladog sira
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike maslinovog ulja
2 prstohvata soli


Priprema:

Vodu zagrejati da bude vrela, pa dodati margarin i so i mešati dok se margarin ne otopi.

Kad se otopio ostaviti da se ohladi pa u mlako dodavati brašno i prašak za pecivo pa zamesiti testo.

Testo treba da je glatko i srednje mekoće.

Ostaviti da odmori 10 minuta.

Za to vreme spremati salatu.

Iseckati paradajz na kockice i iskidati zelenu salatu.

Ja sam izblendirala kupus, a vi kako hoćete.

Taman to stignete dok odmori testo.

Testo podelite na 8 jednakih jufkica.

Dok vam se tiganj zagreva razvucite jednu jufkicu u krug, mora biti bas tanko razvučena, prečnika izmedju 20 i 25 cm.

Pouljite, premažite tiganj uljem i spustite razvučenu tortilju.

Videćete kako se testo podiže, prave se balončići.

Prva strana je pečena za minut – dva, pa okrenete isto tolikoi drugu.

Dok se peče jedna tortilja vi razvlačite drugu.

Svaki put mažete tiganj.

Pečene tortilje slažete jednu na drugu na tanjir, i kada završite poklopite sve krpom da se dodatno upare.

U tiganj gde su se pekle tortilje uspite malo ulja i dok se zagreje iseckajte belo meso na kockice ili prutiće i stavite da se prži.

Dok se piletina prži završite salatu.

Paradajz, salatu i kupus ste stavili, iseckajte još sireve, dodajte ulje i sirće i posolite.

Lagano promešajte.

Promešajte i piletinu pa ako je gotova ocedite masnoću i prelijte sa neutralnom pavlakom.

Sad je sve spremno da se tortilje napune.

Prijatno.