Punjeni hleb za Uskrs u obliku jagnjeta






Sastojci

500 gr brašna
1 kašičica šećera
1 1/2 kašičice soli
50 gr putera
2 jaja
200 ml mleka
20 gr svežeg kvasca
za punjenje:
120 gr šunke
120 gr tvrdog sira po želji
za premazivanje:
1 belance
susam

i još:
2 zrna kleke.
Priprema

1.
Ugrejte mleko, pa u pola dodajte puter i ostavite na ringli da se puter otopi, a ostatak sklonite sa ringle, pa u to dodajte šećer, kašičicu brašna i izmrvljen sveži kvasac. Promešajte i sačekajte da kvasac počne da peni. Mleko sa puterom prohladite.

2.
Prosejte brašno, napravite udubljenje, pa dodajte viljuškom umućena jaja, mleko sa puterom i mleko sa nadošlim kvascem. Po obodu dodajte so i mešajući prvo drvenom varjačom, a onda rukama, umesite homogeno i elastično testo.

3.
Od testa formirajte loptu, činiju poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi da duplira volumen.

4.
Za to vreme izrendajte sir, a šunku iseckajte na kockice.

5.
Nadošlo testo blago premesite, pa ga podelite na dva dela.

6.
Od prvog dela testa otkinite veći komad za glavu jagnjeta, dve manje loptice za uši, jednu veću za rep, dve srednje za noge. Ostatak testa podelite na 7 delova.

7.
Svaki od tih sedam delova rastanjite oklagijom u duguljastu formu, pospite sirom i šunkom i preklopite. Zarolajte počevši sa donje strane, pa dobijeni rolat malo pritisnite.

8.
Na pleh, na koji ste stavili trajnu pekarsku foliju ili papir za pečenje, složite jagnje, tako što ćete na sredinu staviti glavu, kao oko stavite zrno kleke, stavite dva punjena rolata, zatim tri, pa opet dva, jedno pored drugog. Rep, noge i uši rasporedite kao na slici.

9.
Tako uradite i sa drugim delom testa.

10.
Viljuškom umutite belance, pa premažite jagnjiće i pospite susamom.

11.
Ovako spremno ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi.

12.
Ugrejte rernu na 180 stepeni i pecite 30 minuta.