Parižanka




Sastojci
TIJESTO
500 gr Pšenično glatko brašno Podravka
1 jaje
60 gr šećera (kristal)
1 žličica prašak za pecivo Docela
1/2 žličice sode bikarbone
1 velika žlica kakao praha
150 gr margarina

50 gr čokolade za kuhanje
1 velika žlica Džema od aronije Podravka
KREMA
8 dcl mlijeka
10 žlica Pšenično glatko brašno Podravka
100 gr šećera u prahu
100 gr šećera (kristal)
1 Vanilin šećer Dolcela
1 žlica limunovog soka
1 žlica kakao praha

250 gr maslaca
GLAZURA
150 gr čokolade za kuhanje
80 gr margarina
3 žlice ulja
1 žlica Džema od aronije Podravka

Priprema
1.
Za tijesto izmješajte suhe sastojke, dvije žlice od margarina, čokoladu i aroniju lagano otopiti, da ne bude prevruće. Ostatak margarina izmrviti u suhe sastojke, dodati jaje, mijestiti, dodati otopljenu čokoladu, zamijestiti tijesto.
2.
Podijeliti tijesto na tri dijela, dobit ćete cca 3×300 gr za tri kore. Razvaljati kore i peći na pek papiru.
Kod mene kore budu 35×27, razvaljam ih na silikonskoj podlozi, pečem na 190’C, 8-10 minuta.
3.
Skuhati kremu od mlijeka šećera i brašna, mješajući da se ne stvore grudice. (Kao kremu za bijelu pitu). U mlačno dodati omekšali maslac.
U 2/3 kreme dodati 1 vanil šećer i veliku žlicu limunovog soka.
U 1/3 dodati prosijan kakao, dobro izmiješati.
4.
Slagati: kora, bijela krema, kora, tamna krema, kora, bijela krema. Dobro ohladiti u frižideru, možete prekriti prozirnom folijom i ostaviti dan da stoji na hladnom. Prije serviranja preliti glazurom, i kada se glazura stisne rezati.
5.
Za glazuru otopiti sve sastojke, miješati da se sve poveže, preliti lagano po kolaču, pomoći si žlicom ili špatulom da se sve dobro rasporedi.
Posluživanje
Kolač mora odsajati da kore odpuste. Čuvati ga na hladnom ...