Prava leskovačka mućkalica
Sastojci
1 kg svinjskog mesa od vrata, sa masnoćom
200 gr mesnate sveže slanine
4 -5 glavica krupnog crnog luka
10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika
500 gr očišćenog paradajza, a može i flaširanog iz zimnice, kečap nije dobra varijanta
2 glavice belog luka
2 -3 suve paprike
po ukusu soli, ljute papričice i vegete
1,5 dcl ulja
Priprema
1.
Meso posuti vegetom, iseći na deblje šnicle, pa na srednje krupne kocke
2.
Ispeći na roštilju, najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skine sa štapića.Parcice mozete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeci i kasnije dodati u povrce.
3.
U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega 2 kašike soli, kako bi izgubio ljutinu.
4.
Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode.
5.
Kad je luk upržen, dodati sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk.
6.
Dinstati dok ne ispari tečnost
7.
Dodati meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu
8.
Začiniti, zaljutiti po ukusu.
Posluživanje
Leskovačka mućkalica se služi topla, uz tanku pogaču, sir i šopsku salatu.Neki je pri kraju kuvanja prespu u zemljani sud i zapeku. Može, a ne mora.Jede se viljuškom, ali mi sa juga saft od povrća zahvatamo korom od pogače…..
Na slici (desno) je malo modernija verzija sa svim navedenim – plus sampinjoni….