BUREK KAO IZ BUREKDZIJSKE PEKARE – sa sirom, mesom i jabukama




28 TRA.
9:15


Sastojci
Tijesto
750g glatko brasno
450ml topla voda
1 zlica sol
2 zlice suncokretovo ulje
Nadjev od sira
250g svjezi kravlji sir
2 zlice krem sir (kvark ili drugi)
1/3 zlicice sol
2 zlice vrhnje
1 jaje
Nadjev od mesa

150g telece mljeveno meso 15-20% masti
150g govede mljeveno meso 15-20% masti
2 luk
3 cesnjak
1 zlica papar
1 zlicica sol
3 zlice mast (biljna ili goveda)
Nadjev od jabuka
3 jabuke slatke

1 zlica secer
2 zlicice cimet
Emulzija za prskanje i zalijevanje
50g margarin
100ml suncokretovo ulje
50ml voda
DODAJ U POPIS ZA KUPNJU
Coolinarika zna koji su recepti najbolji!
Uz newsletter
znat ćeš i ti!

E-mail adresa
Dnevni Mjesečni
PRIJAVI SE
Priprema
Kratka prica vezana uz ovaj burek
Za ovaj recept necu reci da je pravi burek jer vjerujem da takav recept ne postoji, svatko ima neku svoju omiljenu verziju, nacin na koji ga priprema ili omiljenu trgovinu gdje se kupuje.

Za mene je ovo najbolji domaci burek jer je ispao identican kako ga se sjecam iz skolskih dana, narocito kada smo klubovali do ranih jutarnjih sati i onda odlazili u Opatijsku burekdzijicu gdje smo kupovali sve tri vrste bureka i cekali prvi jutarnji bus za Rijeku i pokusavali se otrijezniti

Na zalost ovdje kod mene nisam nigdje mogla naci bilo sto slicno bureku a kamoli pravi pravcati burek, pa sam odlucila sama napraviti.
Do sada sam radila burek mozda 5-6 puta, ali sve je to bilo sa gotovim lisnatim tijestom i nadjev na brzaka onako iz glave. Bilo je ukusno, i od sira i od mesa ali nikako nisam uspjela dobiti onaj pravi okus bureka iz djetinjstva.

Prosle godine naisla sam na odlicno objasnjen recept za tijesto i odlucila da i sama probam napraviti domace listove za burek od mesa. Trebala sam samo naci dobar recept za nadjev, naisla sam na recept Bomboncice gdje se spominje da je najbolje luk izmiksati, i vjerujem da su upravo tako i radili u Opatijskoj pekari jer je smjesa bila uvijek jednolicna i nisam nikada vidjela komade nasjeckanog luka. Na kraju burek je ispao OK ako se uzme u obzir da mi je to bilo prvi put da sam sama razvlacila tijesto i nadjev je bio fin ali daleko od okusa i izgleda bureka iz sjecanja! :S

Tokom ovog ljeta trazila sam po internetu sve moguce informacije u vezi bureka. S obzirom da su radnici u Opatijskoj burekdzijskoj pekari u to vrijeme bili porijekom iz Albanije i Turske trazila sam informacije i recepte vezane za burek ne samo po hrvatskim, bosanskim i srpskim, vec i po albanskim, turskim i rumunjskim forumima i blogovima, isto tako naisla na razna videa na YouTube. Nakon svega sto sam vidjela i procitala zakljucila sam slijedece:


Za tijesto: nesmije biti suho dakle mociti i mociti sa smjesom vode , masti, ulja tokom dodavanja nadjeva. Sto je masnije to je bolje. I naravno istegnuti tijesto da bude tanko kao paucina. Pitanje s koliko slojeva puniti burek, dva, tri, cetiri, pet? Klasika je 3 sloja sto sam i sama napravila, debljina bureka je bila bas ono pravo, ni tanko ni debelo.
Za nadjev od mesa: mijesano meso, obavezno sa dodatkom masnoce, 20% je najbolje ali moze i 15%. Bila sam u nedoumici da li da mijesam govedinu i ovcetinu jer se dosta prica o tome da se ta mjesavima upotrebljava, ali na kraju sam odlucila za govedsko i telece meso. Jos jedna osnova za super fini socni ukusni mesni burek je kolicina luka, dakle sto vise luka to bolje!!!! Uz to, i veca kolicina papra. I na kraju obavezno poprziti luk i meso prije nadjevanja. I to ne mislim poprziti na 2 minute vec pirjati sve dok tekucina nestane, dakle oko 10 minuta. Aroma karameliziranog luka i poprzenog mesa nadmasuje zaista sve. Naravno poprziti ili na margarinu ili na masti! I ne brojati kalorije! Margarin je jos jedna mala tajna za postizanje onog finog okusa bureka iz pekare!
Za nadjev od sira: mjesavina svjezeg kravljeg i kremastog sira je idealna. Dakle nemojte koristiti samo jednu vrstu sira. Obavezno posoliti.
Za nadjev od jabuka: Tu ide klasika, jabuke, secer i cimet, samo vazno je paziti da ne dodate previse secera, dovoljno je samo malo, jer su jabuke same po sebi slatke. Ako se previse zaseceri, ubijate finu aromu jabuke.
Izvinjavam se, na kraju nije bila bas kratka prica
Nekoliko informacija za recept

Od 750g brasna napravila sam 2 okrugla bureka manje velicine i dva mala bureka pravokutnog oblika.
Okrugli burek od mesa i sira bio je promjera 23cm, dva bureka od jabuka bila su oko 20cm x 8cm.
Burek od mesa i sira radila sam sa 3 sloja, burek od jabuka sa 2 sloja tijesta.

Ako se pitate zasto je burek od jabuka drugacijeg oblika, e pa to je zato jer sam htjela napraviti tocno kako su ga servirali u Opatijskoj pekari pravokutnog duguljastog oblika, sa hrskavom koricom, posuto sa secerom! Njam!

Ako radite prema ovom receptu ali zelite samo s jednim nadjevom, onda poduplajte sastojke nadjeva, a sastojke tijesta ostavite tocno kako je napisano. I tijesto podijelite na loptice 3, 4, 5 zavisno koliko slojeva tijesta zelite.

Tijesto
1.
U vecoj zdjeli dodati brasno.
U toploj vodi otopiti sol i dodavati u sredinu brasna. Mijesati sa viljuskom, uz dodavanje vode.
Na kraju tijesto mijesiti s rukom. Dovoljno je 3-4 minute.
Tijesto mora biti mekano.
Pokriti sa plasticnom folijom i ostaviti da odmara 1 sat.
2.
Kad je tijesto odstojalo 1 sat, izvaditi na radnu povrsinu. Odvojiti na tri glavna dijela, za meso, sir i jabuke.
Ako zelite samo sa jednim nadjevom onda sada odvojite tijesto na onoliko dijelova koliko zelite slojeva. 3,4,5….
3.
Sada svaki od tri dijela razdijeliti jos na 3 – za meso i 3 za sir. Svaki dio iztrljati izmedu dlanova da se fino oblikuje.
4.
Dio za jabuke razdijeliti na 4 komada. Mozete kao i ja raditi dva mala bureka sa dva sloja, ili mozete napraviti jedan veci ili deblji sa 4 sloja. kako zelite.
Svaki dio dobro izmijesiti izmedu dlanova i oblikovati loptice.
5.
Pomijesati margarin sa uljem i dodati vodu. Dobro sve zajedno umutiti da se dobije jednolicna emulzija.
6.
Dublju zdjelu namazati sa vecom kolicinom emulzije , zatim svaku lopticu dobro premazati i stavljati u zdjelu.
7.
Na kraju prekriti sa plasticnom folijom, i ostaviti da odstoji par barem 2 sata, sto duze to bolje.

Nadjev od mesa od mesa
1.
Meso pomijesati ako koristite dvije vrste.
Luk i cesnjak izmiksati na sitno.
2.
U dubljoj tavi dodati mast ili margarin. Ja sam koristila govedu mast.
3.
Dodati zajedno luk i meso i dobro sa kuhacom izgnjeciti da se meso izmrvi. Posoliti i jako dobro popapriti. Prziti na srednjoj temperaturi oko 10 minuta. Tokom kuhanja meso ce ispustiti tekucinu. Ostaviti da se tako pirja da tekucina potpuno ispari.
4.
Kad je tekucina isparila prziti jos oko 2 minute i ugasiti.

Slaganje bureka od mesa
1.
Meso istresti u zdjelu i prije nadjevanja pomijesati sa malo vode da bude mljackavo.
2.
Ocistiti radnu povrsinu, malo nauljiti i dodati jednu lopticu tijesta. Pritisnuti sa dlanom da se rasiri.
3.
Zatim poceti lagano rastezati, uzimati krajeve tijesta i vuci prema van. Pazite ako imade podulje nokte da ne zarezete tijesto.
Razvlacite polako naokolo dok ne dobijete tanko prozirno tijesto.
4.
Tijesto sada pomociti sa emulzijom , zatim presaviti gornji dio do pola, pa onda donji dio , lijevu i desnu stranu da dobijete kvadratni paketic.
Staviti na stranu.
Prvi dio tijesta se ne puni. Naravno ako zelite, mozete.
5.
Zatim ponoviti postupak sa drugom lopticom tijesta i kad je razvuceno, dodati prvi dio i staviti na sredinu.
6.
Pobacati meso preko tijesta
Ne zaboravite poprskati svaki dio razvucenog tijesta sa emulzijom
7.
Zatim presaviti tijesto u paketic kao i prvi.
Ponoviti isto sa trecom lopticom tijesta.
8.
Okruglu tavu za pecenje dobro premazati sa margarinom i pazljivo prebaciti pripremljen burek s mesom. Preliti sa emulzijom u koju ste dodali jos malo ekstra vode.
Staviti peci na 200 C oko 30 minuta
9.
Kad je peceno, mozete burek okrenuti da se fino zapece i sa druge strane jos dodatnih 3-4 minute.
10.
Izvaditi da se malo ohladi i rezati na 4 dijela.

Burek od sira
1.
Pomijesati svjezi sir sa kremastim sirom. malo zgnjeciti sa viljuskom.
2.
Dodati, jaje, sol i vrhnje i dobro promijesati.
3.
Rastezati tijesto kao i sa mesom. Ponoviti 3 puta i zamotati kao paket. Svaki sloj dobro poprskati sa emulzijom.
Prvi dio tijesta rastegnuti i zamotati na prazno, zatim rastegnuti drugi dio tijesta u njega staviti prvi, dodati na vrh pola smjese od sira i ponovo zamotati kao paket.
4.
Ponoviti sa trecim dijelom tijesta, zamotati kao paket. Gornju i donju stranu presaviti pa onda lijevu i desnu.
5.
Htjela bih samo naglasiti da ako zelite super profinjen burek onda obavezno poskidajte rubove sa tijesta, vrlo lako se odvaja.
6.
Zamotani burek staviti u okruglu dobro namscenu tavu i malo pritisnuti da se rastegne sve do krajeva tave. Zaliti sa emulzijom. Ukoliko
Staviti peci oko 30 minuta na 200 C.
7.
Kad je peceno mozete okrenuti i jos malo zapeci drugu stranu.
Izvaditi i ostaviti da se malo ohladi prije rezanja.
8.
Mekani i vruci burek od sira!
Burek s jabukama
1.
Jabuke oguliti i naribati.
2.
Staviti u zdjelu i dodati secer i cimet, dobro promijesati.
3.
Tijesto rastegnuti kao za meso i sir.
4.
Ja sam prvi dio tijesta punila, nisam ostavila prazno kao za meso i sir jer sam radila sa samo dva sloja.
5.
Zamotati kao za meso i sir.
6.
Staviti peci u dobro namascenoj tavi, i premazati s emulzijom.
Peci oko 20 minuta na 170 C. Manje vremena i na nizoj temperaturi jer je burek bio vrlo tanki.
7.
Gotove poprskati sa malo zasecerene vode i kad se malo ohlade posuti sa secerom.
8.
Super fini burek od jabuka kao sto su ga servirali u Opatijskoj burekdzijskoj pekari
Ako vam burek od jabuke dozivi slijedeci dan, biti ce jos ukusniji, tijesto doduse nije vise hrskvo ali postane drama od okusa!