Sočni Latino kolac, gotov za par minuta




Vjerujem da ima dosta recepata za rozatu ali ova ukusna Latinska je tako brza i jednostavna za napraviti a i ukusna da sam morala podjeliti s vama. Recept sam nasla na jednoj divnoj stranici. Moji studenti iz Latinskih zemalja kazu da je bas kao njihov,”excelente”.

Sastojci 10 osoba
2 cijela jaja + 5 zumanaca
1 konzerva(415 ml) Kondenzovano mlijeko
1 konzerva (350 ml) Evaporirano mlijeko
120 ml Mlijeka
1 1/2 kasika Vanilije ekstrakt
1/2 kasicice Soli
Karamela
60 ml Vode
135 g Secera

Priprema
1.
Zagrijati rernu na 175 C(350 F).
Prvo napraviti karamelu. Staviti vodu i secer da se karamelizuje. Boja treba biti zlatno smeda. Oko 7-8 minuta na umjerenoj temperaturi.

2.
U meduvremenu,pripremite mali duguljasti kalup tj. tepsijicu za kruh dimenzije 23x13x8 cm tako sto cete prvo uzeti vecu cetvrtastu tepsiju i u nju staviti kuhinjsku krpu pa na nju ovu manju tepsiju(da se ne mice kad se doda voda).
Kad vam je karamela dobila boju koju zelite dodajte 2 kasike tople vode i brzim pokretom ruke prodrmajte serpu da se smjesa ujednaci i odmah istresti u pripremljeni kalup. Ne struzite kasikom serpu vec samo gledajte da vam iscuri sva karamela u tepsiju/kalup.

3.
U zdjelu staviti jaja, sve tri vrste mlijeka, vaniliju i sol i rucno izmjesati da se smjesa ujednaci.

4.
Uzeti cjediljku pa istresti smjesu u kalup s karamelom i prekriti folijom. U donju tepsiju dodati vruce vode i staviti u rernu da se pece. Meni je trebalo 1 sat i 15 minuta da se ispece. Temperatura flana treba da bude 80 C kad je gotov i kad ga malo prodrmamo da se malo mrda.



5.
Kad je flan gotov ostavit ga tako u tepsiji s vodom da se potpuno ohladi. Kad se ohladi jedno 1 sat prekriti celofanom i onda ga ostavite u frizider tako u kalupu preko noci da se potpuno ohladi.

6.
Sutradan, izvaditi flan i nozicem polako proci okolo, staviti na vrh tanjir ali da ima rubove sa strane da nebi karamela iscurila i brzim pokretom okreniti tepsiju i flan ce sam spasti na tanjir.

7.
Flan moze u frizideru bit 4 dana ako vam uspije toliko ostati jer kod nas nestane u tren oka.
Rezati po zelji.

8.
Evaporirno mlijeko je ustvari svjeze mlijeko kojem je uklonjeno 60% vode. Dobije se tako sto u serpu stavite punomasno mlijeko da kuha na skroz maloj temperaturi i treba da vise od pola ukuha.Zatim se procjedi i ostavi u teglicu. Evo jedan video na kojem mozete vidjeti kako se to radi. https://www.youtube.com/watch?v=PM-1LDEvwT4

Drugi nacin da dobijete evaporirano mlijeko je da promjesate mlijeko u prahu s vodom u odnosu 2:1.
Posluživanje
Voda se doda u karamelu da se nebi zaljepila za tepsiju. Izvor: coolinarika.com