Frangipane čokoladna torta







Sastojci
za frangipane biskvit (čitaj franžipan):
50 g badema
100 g šećera u prahu
2 jaja
100 g maslaca
1 žlica ruma
korica 1 limuna
za prekriti biskvit:
1 šalica ocijeđenog slatkog od šumskih jagoda
Za kremu:
2 žumanjca
2 jaja
40 g šećera
1 vanilin šećer
200 g tamne čokolade
4 dl slatkog vrhnjan
Za čokoladnu ocaklinu:
5 dl slatkog vrhnja
250 g čokolade

Priprema
1.
Za biskvit: maslac, vanilin šećer i šećer mješajte dok ne budu pjenasti. Dodajte jaja, mljevene bademe, rum i limunovu koricu. Mješajte dok ne dobijete jednoličnu masu, ulijte u kalup za torte koji ste namastili maslacem i obložili papirom za pečenje, i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva15 do 20 minuta, ili dok čačkalica ne bude suha kad je ubodete u tijesto.

Gotov biskvit ohladite te premažite slatkim od šumskih jagoda. Možete zamjeniti i džemom od malina kao u originalnom receptu.
3.
Za kremu: jaja, žumanjke i šećer mješajte na pari dok se malo ne zgusnu i šećer otopi, zatim dodjate čokoladu, otopite i dok je još kremasto maknite s vatre tj. sa pare te ohladite. Slatko vrhnje istucite i pomješajte pažljivo sa rashlađenom smjesom od čokolade. Premažite tortu sa kremom i stavite u hladnjak da se stisne! Kad se krema stisnula prelijte je čokoladnom glazurom koju ste dobili tako što ste zakuhali vrhnje i pomješali sa čokoladom dok se ne otopi te malo ohladili.
4.
Pri serviranju poslužite tortu sa slatkim tučenim vrhnjem.

Presjek
Posluživanje
U original receptu ide 5 dl slatkog vrhnja, ja sam stavila 4 dl jer sam se bojala da se neće stisnuti krema, na kraju krajeva ako napravite po originalu i vidite da se krema nije uopće stisnula možete dodati 1 šlagfix.