10 razloga zbog kojih volimo sok od rajčice!


10 razloga zbog kojih volimo sok od rajčice!
24 TRA.
6:43
Možda niste znali da su rajčice voće. Jako su ukusne, pristupačne i pružaju niz prednosti za zdravlje cjelokupnog organizma. Jedan od načina konzumiranja rajčice jest priprema soka od rajčica. Sok je kremast, ukusan i ima odlična nutritivna svojstva. Sok od rajčice uvijek pripremajte od svježih rajčica.

Štiti zdravlje debelog crijeva
Rajčice su jako dobar izvor likopena, koji smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva i prostate. Osobe koje svakodnevno konzumiraju rajčice imaju manji rizik od nastanka poremećaja u radu debelog crijeva. Visok udio vlakana i vode rajčice čini savršenima za poticanje rada debelog crijeva.
Potiče rad probavnog sustava
Sok od rajčice potiče rad probavnog sustava i smanjuje rizik od nastanka zavora. Odlična je kombinacija špinata i rajčice jer ovaj spoj potiče rad jetre i eliminira toksine iz tijela. Sok od rajčice ima moćno antiseptičko djelovanje, smanjuje rizik od nastanka dijareje i infekcija. Istraživanja su pokazala da je sok od rajčice učinkovit u prevenciji bubrežnih i žučnih kamenaca.
Smanjuje razinu kolesterola
Sok od rajčice može smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i na taj način smanjuje rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava. Sok od svježih rajčica je odličan izvor vlakana koji razgrađuju loš (LDL) kolesterol. Rajčice su jako dobar izvor niacina (vitamin B3) koji ima pozitivno djelovanje na razinu kolesterola u krvi.
Štiti zdravlje prostate
Rajčice su jako dobar izvor likopena i drugih fitonutrijenata koji poboljšavaju zdravlje prostate. Likopen u kombinaciji s karotenoidima može smanjiti rizik od nastanka raka prostate.
Rajčice sadrže: