MEKANI JEDNOSTAVNI CHEESCAKE

tako jednostavan, a savršenog okusa…

Sastojci
50 g putera
250 g krem sira
1 kašika kiselog vrhnja 25 % mm
120 ml mlijeka
150 g šećera
80 g brašna
30 g Gussnela Dolcela (gustina)
5 jaja

Priprema
1.
Na pari otopiti krem sir, puter i vrhnje. Dodati mlijeko. Ohladiti smjesu. Odvojiti žumanca od bjelanaca. U umućena žumanca dodati smjesu od sira, putera i vrhnja. Dodati brašno i gustin, pa umutiti. Smjesu procijediti, da se uklone (eventualne) grudice. Dobro umutiti bjelanca; postepeno dodavati šećer.

2.
U smjesu sa žumancima, dodavati (na 3 x) umućen snijeg. Pažljivo sjediniti špatulom.



3.
Šerpu premazati puterom, pa obložiti papirom za pečenje (tako da prelazi rubove). Sipati smjesu. Šerpu staviti u pleh sa vodom. Peći u pećnici, zagrijanoj na 150 C oko 80 minuta.

4.
Isključiti pećnicu, pa ostaviti još 20 minuta u pećnici.

5.
Izvaditi tortu iz pećnice i ohladiti 20-tak minuta. Zatim izvaditi i odstraniti papir.

6.
Potpuno ohladiti, pa rezati na parčad.

Izvor: coolinarika.com