Podižu imunitet i štite od karcinoma: Iznenadit će vas koliko su šampinjoni zapravo zdravi!



sampinjoni

Mogu se kupiti tijekom cijele godine, na tržnici ili u supermarketima, a pripremaju se na različite načine, imaju dobar okus, podižu apetit, a ujedno imaju i visoku hranjivu vrijednost. Znanstvenici i nutricionisti odavno znaju da određene vrste gljiva imaju antitumorski učinak. Šampinjoni su jedna od najpoznatijih vrsta jestivih gljiva, svojstvenog mirisa i okusa, koja je sve više zastupljena u svakodnevnoj prehrani.
Ove popularne i ukusne gljive koristimo za pripremu gotovo svih jela, od pizza do salata i umaka. Međutim, osim izvrsnog okusa, bijele gljive krase i brojni hranjivi sastojci koji gode zdravlju. Istraživanja su pokazala da šampinjoni potiču aktivnost kritičnih stanica u imunološkom sustavu organizma.
Dobra je vijest da su istraživači dokumentirali kako šampinjoni potiču imunološki sustav povećavajući proizvodnju proteina koji se bore s uzročnicima bolesti. Iste gljive imaju pozitivan utjecaj na stanice imunološkog sustava klasificirane kao dendritičke stanice.