Pijani Isidor





Sa stranica starih kuvara dobro poznati kolac neobicnog imena sa dva fila, puno oraha i finom aromom ruma.


Sastojci
Za koru
4 jajeta
150 g secera u prahu
150 g maslaca
1 kasika kakaa
1/2 kesice praska za pecivo
120 g mlevenih oraha
70 g brasna
pekmez od ribizli ili malina za premazivanje
Fil sa orasima
350 g mlevenih oraha
7 kasika secera u prahu
1 kesica vanilin secera
2 dl ruma
Fil od cokolade
4 jajeta
8 kasika secera
1 kesica vanilin secera
3 kasike kakaa
250 g maslaca
Glazura
250 g cokolade
7 kasika ulja
DODAJ U POPIS ZA KUPNJU

Priprema
1.
Za koru izmesati gore navedene sastojke i ispeci koru u velikom plehu (30×40 cm) oblozenom masnim papirom.
2.
Peci na 200 C oko 20 minuta.
3.
Kad se prohladi premazati nekim aromaticnim pekmezom, od ribizli ili malina na primer.
4.
Za fil od oraha izmesati sve sastojke i naneti preko namazane kore. Rum se moze malo razblaziti sa vodom, recimo 1,5 dl ruma i 0,5 dl vode.:)
5.
Za fil od cokolade, mutiti na pari jaja i secer, na kraju dodati kakao i kad se ohladi umesati maslac.
6.
Fil od cokolade fino rasporediti preko fila od oraha.
7.
Rashladiti kratko i staviti glazuru od cokolade.
8.
Iseci na stanglice ili kocke.
Za glazuru od cokolade potrebno je otopiti na tihoj vatri cokoladu i dodati ulje da bi imala lep sjaj. Osnovna mera je 100 g cokolade i 3 kasike ulja. U ovom receptu mera je uvecana zbog samog kolaca.
Posluživanje

Kolac se moze peci i u manjem plehu, ali ovako napravljen nije jako visok pa se moze seci na lepe stanglice.