HRSKAVA TROSLOJNA TORTA BOLJA OD SVAKE ČOKOLADE




Za 12-15 parčeta potrebno je: Za koru: 650 g izmrvljenog čokoladnog keksa, 150 g istopljenog putera, šećer u prahu po potrebi. Za karamel: 130 g putera, 1,2 dl javorovog sirupa, 380 g smeđeg šećera, 1,7 dl slatkog kondenzovanog mleka (ukuvano sa šećerom kao gust sirup), 100 g seckanog kikirikija.

Za fil: 250 g iseckane crne čokolade, 2,5 dl krem pavlake za kuvanje, 60 g putera.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji umutite izmrvljeni keks sa puterom i 5-7 kašika šećera u prahu. Dobijenu smesu razvucite u koru, stavite u pleh dužine 20 cm, čvrsto pritisnite i pecite 10 minuta. Potom izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. U međuvremenu, pripremite karamel. U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i pomešajte javorovim sirupom i smeđim šećerom. Kuvajte oko 3 do 4 minuta, dok se ne zgusne, pa sklonite sa ringle.

Umešajte sirup od kondenzovanog mleka i kikiriki, kuvajte neprestano muteći dok smesa ne postane gusta i homogena, ohladite i prelijte preko kore i ravnomerno rasporedite. Ostavite kolač u frižideru 30 minuta. U međuvremenu, stavite čokoladu u činiju. U šerpi zagrejte slatku pavlaku do ključanja, sklonite sa ringle pre nego što provri, sipajte preko čokolade i mešajte dok se ne rastopi. Potom dodajte puter i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Kad se ohladi sipajte preko karamel krema, ravonomerno razmažite i ostavite da se stegne u frižideru 2 sata.