Banana rolat




Ukusan , socan ……. a brzo se i pravi …..


Sastojci
Krema – fil
5 velikih kasika griza
200 ml mleka
2 kesice vanila secera
2 velike kasike kristal secera ili secera po ukusu
200 ml tecne pavlake za slag
Cokoladna krema
100 g tamne cokolade
100 ml tecne pavlake za slag
Piskota za rolat
4 kom jaja
4 velike kasike secera kristal
5 velikih kasika brasna
1/2 kasicice praska za pecivo
2 velike kasike ulja Ukusan , socan ……. a brzo se i pravi ….. Sastojci Krema – fil 5 velikih kasika griza 200 ml mleka 2 kesice vanila secera 2 velike kasike kristal secera ili secera po ukusu 200 ml tecne pavlake za slag Cokoladna krema 100 g tamne cokolade 100 ml tecne pavlake za slag Piskota za rolat 4 kom jaja 4 velike kasike secera kristal 5 velikih kasika brasna 1/2 kasicice praska za pecivo 2 velike kasike ulja Priprema 1. Prvo napraviti kremu da bi se ohladila pre filovanja . U manjoj serpi ugrejati mleko , dodati vanila secer i kristal secer . Kad mleko pocne da vri sipati griz u mlazu i kuvati ga oko min – dva . Kuvani griz ce biti dosta gust posle kuvanja ali kada se izmesa sa ulupanim slagom dobice se veoma fini krem . Skuvani griz ostaviti da se hladi uz povremeno mesanje da se ne uhvati korica . 2. Staviti u manju posudu tecno vrhnje za slag , dobro ga ugrejati , skloniti sa sporeta pa umesati islomljenu cokoladu . Cokoladu mesati dok se potpuno ne otopi i dok se ne dobija glatka , sjajna smesa ( ganaz ) . Ohladiti na sobnoj temperaturi . 3. Za piskotu odvojiti belanca i zumanca . Belanca miksirati dok se ne dobije srednje cvrsta pena a zatim , uz stalno miksiranje dodavati po kasiku secera i po jedno zumance . Izmedju svakog dodavanja miksirati smesu na vecoj brzini. Potrositi sav secer i zumanca . Dobijena smesa treba da je gusta i svetlo zute boje . Zatim smesu izmesati sa brasnom koje je prosejano zajedno sa praskom za pecivo a takodje umesati i ulje . Peci u tepsiji vel . 35 x 25 cm oko 15 min na tem 180 C . Pecenu piskotu uviti u kuhinjsku krpu i ohladiti . 4. Ohladjeni griz dobro varjacom izmesati da nema grudvica, zatim u griz dodati kasiku – dve cvrsto ulupanog slaga , mesati da se slag sjedini sa grizom , opet dodati kasiku – dve slaga i opet dobro sjediniti sa grizom . Na kraju dodati ostatak slaga, i lagano varjacom mesati dok se ne dobije fina krema bez grudvica . 5. Ohladjenu piskotu odviti pa je prvo premazati otopljenom cokoladom , preko cokolade naneti kremu od griza , a na uzoj strani rolata uz ivicu staviti banane . Pazljivo uviti rolat uzom stranom , zatim ga uviti u kuhinjsku krpu i rolat staviti u frizider da se prohladi ( oko dva sata ) . Ukrasiti rolat po zelji . Moze se ostaviti par kasika fila od griza pa isarati rolat ili ga preliti otopljenom cokoladom,vec po zelji . 



  Priprema
1.
Prvo napraviti kremu da bi se ohladila pre filovanja . U manjoj serpi ugrejati mleko , dodati vanila secer i kristal secer . Kad mleko pocne da vri sipati griz u mlazu i kuvati ga oko min – dva . Kuvani griz ce biti dosta gust posle kuvanja ali kada se izmesa sa ulupanim slagom dobice se veoma fini krem . Skuvani griz ostaviti da se hladi uz povremeno mesanje da se ne uhvati korica .
2.
Staviti u manju posudu tecno vrhnje za slag , dobro ga ugrejati , skloniti sa sporeta pa umesati islomljenu cokoladu . Cokoladu mesati dok se potpuno ne otopi i dok se ne dobija glatka , sjajna smesa ( ganaz ) . Ohladiti na sobnoj temperaturi .


  3.
Za piskotu odvojiti belanca i zumanca . Belanca miksirati dok se ne dobije srednje cvrsta pena a zatim , uz stalno miksiranje dodavati po kasiku secera i po jedno zumance . Izmedju svakog dodavanja miksirati smesu na vecoj brzini. Potrositi sav secer i zumanca . Dobijena smesa treba da je gusta i svetlo zute boje . Zatim smesu izmesati sa brasnom koje je prosejano zajedno sa praskom za pecivo a takodje umesati i ulje . Peci u tepsiji vel . 35 x 25 cm oko 15 min na tem 180 C . Pecenu piskotu uviti u kuhinjsku krpu i ohladiti .
4.
Ohladjeni griz dobro varjacom izmesati da nema grudvica, zatim u griz dodati kasiku – dve cvrsto ulupanog slaga , mesati da se slag sjedini sa grizom , opet dodati kasiku – dve slaga i opet dobro sjediniti sa grizom . Na kraju dodati ostatak slaga, i lagano varjacom mesati dok se ne dobije fina krema bez grudvica .
5.

  Ohladjenu piskotu odviti pa je prvo premazati otopljenom cokoladom , preko cokolade naneti kremu od griza , a na uzoj strani rolata uz ivicu staviti banane . Pazljivo uviti rolat uzom stranom , zatim ga uviti u kuhinjsku krpu i rolat staviti u frizider da se prohladi ( oko dva sata ) .
Ukrasiti rolat po zelji . Moze se ostaviti par kasika fila od griza pa isarati rolat ili ga preliti otopljenom cokoladom,vec po zelji . Ukusan , socan ……. a brzo se i pravi ….. Sastojci Krema – fil 5 velikih kasika griza 200 ml mleka 2 kesice vanila secera 2 velike kasike kristal secera ili secera po ukusu 200 ml tecne pavlake za slag Cokoladna krema 100 g tamne cokolade 100 ml tecne pavlake za slag Piskota za rolat 4 kom jaja 4 velike kasike secera kristal 5 velikih kasika brasna 1/2 kasicice praska za pecivo 2 velike kasike ulja Priprema 1. Prvo napraviti kremu da bi se ohladila pre filovanja . U manjoj serpi ugrejati mleko , dodati vanila secer i kristal secer . Kad mleko pocne da vri sipati griz u mlazu i kuvati ga oko min – dva . Kuvani griz ce biti dosta gust posle kuvanja ali kada se izmesa sa ulupanim slagom dobice se veoma fini krem . Skuvani griz ostaviti da se hladi uz povremeno mesanje da se ne uhvati korica . 2. Staviti u manju posudu tecno vrhnje za slag , dobro ga ugrejati , skloniti sa sporeta pa umesati islomljenu cokoladu . Cokoladu mesati dok se potpuno ne otopi i dok se ne dobija glatka , sjajna smesa ( ganaz ) . Ohladiti na sobnoj temperaturi . 3. Za piskotu odvojiti belanca i zumanca . Belanca miksirati dok se ne dobije srednje cvrsta pena a zatim , uz stalno miksiranje dodavati po kasiku secera i po jedno zumance . Izmedju svakog dodavanja miksirati smesu na vecoj brzini. Potrositi sav secer i zumanca . Dobijena smesa treba da je gusta i svetlo zute boje . Zatim smesu izmesati sa brasnom koje je prosejano zajedno sa praskom za pecivo a takodje umesati i ulje . Peci u tepsiji vel . 35 x 25 cm oko 15 min na tem 180 C . Pecenu piskotu uviti u kuhinjsku krpu i ohladiti . 4. Ohladjeni griz dobro varjacom izmesati da nema grudvica, zatim u griz dodati kasiku – dve cvrsto ulupanog slaga , mesati da se slag sjedini sa grizom , opet dodati kasiku – dve slaga i opet dobro sjediniti sa grizom . Na kraju dodati ostatak slaga, i lagano varjacom mesati dok se ne dobije fina krema bez grudvica . 5. Ohladjenu piskotu odviti pa je prvo premazati otopljenom cokoladom , preko cokolade naneti kremu od griza , a na uzoj strani rolata uz ivicu staviti banane . Pazljivo uviti rolat uzom stranom , zatim ga uviti u kuhinjsku krpu i rolat staviti u frizider da se prohladi ( oko dva sata ) . Ukrasiti rolat po zelji . Moze se ostaviti par kasika fila od griza pa isarati rolat ili ga preliti otopljenom cokoladom,vec po zelji .