Znate li kako moćan lijek dobijete ako pomiješate mlijeko i žalfiju?Visoka efikasnost žalfije objašnjava se sadržajem vrijednih eteričnih uja u njenim listovima, koja posjeduju antibakterijska i antiiflamatorno dejstvo.
f3

Takođe, u njihovom sastavu je mnogo fosforne kiseline, vitamina C, B1, P, tanina.Narodna medicina preporučuje da se kod suhog kašlja uzima odvar žalfije u mlijeku.

Smatra se da takav napitak omekšava suh, naporan kašalj, rastvara sluz, stimulišući izbacivanje sluzi i olakšava iskašljavanje. Posjeduje antiseptičko antiiflamantorno dejstvo, doprinosi bržem oporavku.

Neophodno je u šerpicu nasuti 250 ml mlijeka, dodati 1 supenu kašiku žalfije, nakon čega, na tihoj vatri, dovesti do ključanja.

Čim mlijeko proključa, odmah ga sklonite sa šporeta. U ovaj odvar dodajemo 1 kafenu kašičicu maslaca, poklapamo i ostavljamo da odstoji 15-ak minuta.

Nakon toga, odvar treba procijediti i dodati u njega 1 kafenu kašičicu meda i jednu kafenu kašičicu kurkume ( za djecu – pola kašičice), i promiješati.

Ovaj odvar treba popiti pola sata prije spavanja. Mirna noć bez napornog kašlja je zagarantovana.

Izvor: zdravlje iz prirode.com