KAKO ZAUSTAVITI ZUJANJE U UŠIMA I GLAVI


Tinitus označava stručni medicinski izraz za neprijatne šumove za koje se zna i pod imenom šuštanje, zviždanje ili zujanje u ušima. Ono što je karakteristično za ovaj nimalo prijatan šum u uhu je to da po pravilu za njega nisu odgovorni nikakvi spoljašnji izvori zvuka i da su njih svesni samo oboleli. Po najnovijim statistikama zujanje u uhu kod odraslih se javlja kod gotovo svake pete osobe u nekom obliku.

Da li su pad koncentracije na poslu i problemi sa spavanjem samo neki od problema koji muče obolele od ovog neprijatnog simptoma ? Koliko nam svakodnevna buka, preglasna muzika, ili problemi sa vratnim delovima kičme usled dugotrajnog sedenja doprinose nastanku ovog oboljenja, saznajte u nastavku..

Zašto nastaje zujanje u ušima i koju su uzroci?

Šum u uhu je veoma misteriozna pojava, ona se ne može nazvati bolešću jer je u pitanju samo manifestacija -simptom . Za njega kažu da je to subjektivna percepcija zvuka koji ne postoji. Ukoliko je zujanje u ušima konstantno ono može da podseća obolelog na žubor vode, šuštanje lišća, mjaukanje mačke i još puno toga. Preko 50 odsto osoba ne može da pronađe termin kojim bi opisalo tu nelagodnu pojavu. Uzroci za tinitus su brojni, može da nastane od obične smole i ušne masti – cerumena smeštene u uhu koji se prislanja na bubnu opnu pa izaziva osećaj šuma, pa sve do ozbiljnog tumora.

Zujanje u ušima može biti povremeno ili trajno – konstantno. Kod gotovo svake pete odrasle osobe ponekad se javlja kao neugodan šum u ušima različitog tipa i trajanja, ali je dosta učestaliji kod starijih ljudi, kod kojih se javlja i staračka nagluvost. Medicina još uvek nema jedinstveni lek za tinitus i ukoliko oboleli ne nauči da se nosi s njim, kvalitet života biva mu prilično narušen. Zato je promena životnog stila vrlo važna u prevenciji i terapiji tinitusa, a psihoterapija i neke druge alternativne metode mogu da budu od velike pomoći za obolele.

Takozvano šuštanje u ušima može biti simptom gotovo svih poznatih bolesti slušnog aparata, upala uha, otoskleroze, opstrukcije tube, Menijerove bolesti, oštećenja sluha, tumora slušnog živca i mozga, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, usled povreda glave, šećerne bolesti i drugo. Zujanje u ušima od glasne muzike je veoma često ili nastaje usled čestog izlaganja buci (većinom na radnom mestu). Takođe čest uzrok šumova u uhu jeste oštećenje nežnih slušnih ćelija praskom (uglavnom se leči pravovremenim tretmanom). Na listi mogućih uzročnika su i oboljenja vratne kičme, kao i bolesti zuba i zgloba vilice. Evo i kompletnog spiska uzročnika:

Obolela vratna kičma,
Bolesti viličnog zgloba i zuba,
Staračka nagluvost,
Tumori slušnog živca,
Srčane i kardiovaskularne tegobe,
Poremećaji metabolizma,
Bolesti bubrega,
Česte vrtoglavice,
Trovanje lekovima i ostale intoksikacije,
Okoštavanje slušnih koščica (uzengije),
Otoskleroza,
Hronična upala srednjeg uha i smetnje u funkcionisanju Eustahijeve tube,
Povrede glave i bolesti centralnog nevnog sistema,
Zujanje u ušima se može javiti i nakon anestezije (spinalna i dr.)
Po čemu se razlikuju akutni i hronični tinitus?

Kada se zujanje u ušima javi prvi put, važno je da se mirno prespava noć, a ukoliko tinitus bude prisutan i narednog dana, savetuje se obavezan pregled kod stručnjaka – otorinolaringologa. Ukoliko je šuštanje u ušima praćeno blagom nagluvošću, treba se pod hitno javiti specijalisti jer tada postoji velika verovatnoća da se već razvila akutna nagluvost. Od terapije se savetuju uglavnom sredstva za podsticanje cirkulacije i infuzije sa određenim mehanizmom dejstva (reologici).

Neretko se za zujanje u ušima primenjuju i blagi slani rastvori (fiziološki) zajedno s kortizonom, koji bi trebalo da pomognu revitalizaciju malih slušnih ćelija koje se nalaze u unutrašnjem uhu. Osim toga, savetuje se da osoba za vreme lečenja bude što više izolovana od stresnih situacija. U slučaju akutnog oštećenja unutrašnjeg uha uz gubitak sluha, što pre bi trebalo primeniti tretman u hiperbaričnoj komori. Cilj ove terapije jeste da se dovođenjem kiseonika i to pod velikim pritiskom ponovo ožive slušne ćelije.

Izraz „hronični tinitus“ označava trajno zujanje u ušima, ali većina osoba koje pate od ovog poremećaja naučile su da prihvate to svoje stanje, pa ne osećaju ili jedva da osećaju značajnije smetnje, jer usmeravaju pažnju na neke druge važne životne stvari. Ipak, nekim ljudima konstantno zujanje u uhu uzrokuje itekako velike smetnje kako u poslovnom, tako i u privatnom životu, što se pre svega odnosi na pad koncentracije i pažnje, poremećaj sna, preosetljivost na sve glasne zvuke, depresiju, ograničenje socijalnih kontakata, kao i gubitak samopouzdanja. U ovim slučajevima psihoterapija može da bude od veoma velike pomoći.

Lečenje tinitusa psihoterapijom

Oboleli obično ne osete toliko zujanje u ušima kada su radno motivisani, ali problem nastaje kada se naveče legne u krevet, tišina je veća pa do izražaja više dolazi i sam šum u uhu koji je tih ali je uvek prisutan. Osobe tada postaju napete nervozne i razdražljive, te i sam šum može dovesti do puno gorih psihičkih poremećaja.

Bihejvioralno lečenje tinitusa koje sprovode psihoterapeuti može pomoći gotovo svim pacijentima. Metoda se zasniva na upoznavanju obolelog s mehanizmom nastanka zvukova i prihvatanje šuma kao nečeg sasvim prirodnog, a ne kao opasnog ili štetnog bolesnog stanja koje će dodatno izazvati brojne negativne emocije. Upravo i cilj te metode lečenja nije smanjenje intenziteta pomenutih zvukova, već reakcije na šum kod obolelog i lagano privikavanje na to stanje. Sekundarne psihičke tegobe kao što su teskoba, anksioznost, depresija ili nesanica, treba takođe da se leče.
Da li znate da masti i šećeri pogoduju nastanku tinitusa

Ishrana bogata mastima, holesterolom i rafinisanim šećerom doprinosi nastanku tinitusa i narušava opšte zdravlje uha. Zato zamena svih životinjskih namirnica sa biljnim i izbegavanje nezdrave prerađene hrane, itekako može da pomogne u prevenciji i ublažavanju tegobe kakva je i zujanje u ušima.

Jedite hranu bogatu magnezijumom

Dokazano je da magnezijum, kojim obiluju spanać i drugo zeleno lisnato povrće, pomaže u lečenju hroničnog tinitusa. Ima ga i u integralnim žitaricama, mahunarkama i orašastim plodovima, pa je preporučljivo svakodnevnu ishranu obogatiti ovim namirnicama. Saznajte koje su namirnice bogate magnezijumom. Zujanje u ušima u trudnoći se može lečiti samo uz obavezne konsultacije sa ORL specijalistom i naravno ginekologom.



Kako izlečiti zujanje u ušima prirodnim putem

Ginko biloba može da eliminiše zujanje u uhu

zujanje u ušimaOva neverovatna biljka već vekovima se smatra za jedan od najboljih prirodnih stimulatora moždanih funkcija. Izvanredno podstiče cirkulaciju u mozgu, obezbeđujući na taj način maksimalan dotok kiseonika i hranljivih materija, kognitivne funkcije se pojačavaju. Ginko biloba sprečava i leči simptome demencije, usporava napredovanje Alchajmerove bolesti, jača konentraciju i memoriju. S obzirom na to da je zujanje u ušima često povezano sa lošom cirkulacijom, upotreba prirodnih preparata koji su na bazi ginka pomoći će u ublažavanju pomenutih tegoba.
Za lečenje tinitusa odlično su se pokazale pšenične mekinje

Potrebno:

Tri supene kašike pšeničnih mekinja,
Jedna kašika svežih ili suvih latica od crvenih ruža.
Tri decilitra domaćeg crnog vina.
Kako se pravi ovaj narodni lek za tinitus? Izručite zajedno mekinje i latice u crno vino, stavite na vatru i pustite da baci ključ. Skinite i dobro ocedite. Talog koji je ostao na dnu pokupite i zamotajte u jednu gazu, a možete i u čistu krpu. Dok je još toplo privežite dobijeni lek uz vaše uho.

Sibirski ženšen eliminiše neugodno šuštanje u ušima

Pored toga što će vam pomoći protiv demencije, ženšen će blagotvorno delovati i kod depresivnih stanja i psihičkih poremećaja koje veoma često uzrokuje konstantno zujanje u ušima. Ova moćna biljka je izuzetan antioksidans, osnažuje organizam, poboljšava cirkulaciju u svim delovima tela, umiruje, daje neophodnu energiju. Kod tinitusa se pokazala veoma dobro.

Bademovo ulje protiv šuma u ušima

Recept je lak i jednostavan, umočite mali komadić vate u ovo blagotvorno ulje i stavite u uvo. Ponavljajte u narednih nekoliko dana, sve dok ne dođe do ublažavanja tegoba, u kommbinaciji sa kamilicom postići ćete još bolje rezultate.

Lekoviti kantarion ublažava tegobe

Ukoliko se suočavate teško sa prihvatanjem simptoma tinitusa, počnite što pre da pijete kantarionovo ulje ili tablete u čije sastave ulazi i ova biljka, jer ona dokazano deluje kao prirodni antidepresiv i popravlja nam loše raspoloženje.

Narodni lek za zujanje u ušima

Supenu kašiku kukuruznog brašna izručiti u dva decilitra vode. Dobro izmešati i ostaviti tokom cele noći. Izjutra još jednom dobro izmešati i popiti… Postupak se ponavlja 21 dan, dok terapija traje treba izbegavati svinjsko meso, alkohol i gazirana pića.
Tinktura arnike protiv tinitusa

U davna vremena se kao lek za šuštanje u ušima, preporučivalo bosonogo hodanje po detelini – koja je rosna. Uz preporuku naših predaka dajemo još jedan domaći recept..

Čim primetite da je zujanje u ušima nastupilo, nakapajte 2 do 3 kapi od arnike i zatvorite uho sa vatom. Uz ovu narodnu recepturu preporučuje se da se uši napare sa cvetovima od crnog sleza..

Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com