lPET RAZLOGA ZAŠTO SU VIŠNJE I TREŠNJE DOBRE ZA ZDRAVLJE


Šalica trešanja ili višanja ima oko 80 kalorija i samo pola grama masnoće. Istraživanja su pokazala da su višnje i trešnje spadaju u kategoriju supervoća jer obiluju sastojcima koji čuvaju naše zdravlje.

1. Smanjuju upale
Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Nutrition, je utvrdilo da konzumacija višanja smanjuje nekoliko biomarkera povezanih s kroničnim upalnim bolestima. Antioksidansi u višnjama smanjuju razinu kemijskih spojeva koji uzrokuju reumatoidni artritis. Naime, sok od višnje može olakšati upale zglobova za ljude koji pate od artritisa i gihta. Trešnje imaju sličan učinak jer sadrže kvercetin, jaki antioksidans.

2. Vitamin C i vlakna
Jedna šalica trešanja ili višanja sadrži 25 posto dnevno preporučene količine vitamina C i više od dva grama vlakana.

3. Mogu poboljšati rad mozga
Višnje i trešnje poboljšavaju rad vašeg mozga, a istraživanja su pokazala da ovo voće može smanjiti simptome Alzheimerove bolesti i Huntingtonove bolesti.

4. Spriječavaju oštećenje mišića
Sportaši koji su tijekom treninga pili sok od ovog ukusnog voća, nakon tjelovježbe su osjećali znatno manje boli. Višnje i trešnje bogate su antocijaninom koji pomaže kod preveniranja oštećenja mišićnog tkiva.

5. Čuvaju srce
Antocijanin, koji ovom voću daje crvenu boju, također može imati pozitivan učinak na zdravlje srca. Trešnje i višnje smanjuju kolesterol i štite od srčanog, ali i moždanog udara.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr