EXTRA BRZA ČOKOLADNA TORTA SAMO ZA ČOKOLJUBCESastojci
Tijesto:
9 žumanjaka
150 grama čokolade za kuhanje
200 grama mljevenih oraha
100 grama brašna
200 grama šećera
200 grama maslaca ili margarina
1 vanilin šećer
pola praška za pecivo9 bjelanjaka
50 grama šećera
par zrna soli
Krema:
500 ml slatkog vrhnja
300 grama čokolade za kuhanje
150 grama šećera u prahu
2 žlice ruma
Ostalo:
čokoladne mrvice za ukrašavanje

Priprema
1.
Zagrijati slatko vrhnje do vrenja, maknuti s vatre pa u njega ubaciti natrganu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi i nastane jednolična krema. Ohladiti do pola pa staviti u hladnjak da se potpuno ohladi.
2.
Za tijesto otopiti čokoladu. Bjelanjke sa šećerom i soli umutiti u čvrsti snijeg.
3.
Uključiti pećnicu na 180 stupnjeva C.
4.
U većoj zdjeli miksati malo omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. U pjenasti maslac dodavati jedno po jedno žumance i miksati dalje. Dodati otopljenu čokoladu, miksati dalje, zatim dodati orahe i brašno pomiješano s praškom za pecivo naizmjenično. Po potrebi uz orahe i brašno dodati par žlica snijega od bjelanjaka radi lakšeg miksanja. Na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka.
5.
Dva pleha od pećnice obložiti papirom za pečenje. Na svaki uliti polovinu smjese i rasporediti do rubova. Radi lakšeg mjerenja može se stavljati jednak broj žlica smjese na svaki pleh.
6.
Peći 20 minuta na 180 stupnjeva C.
7.
Pečene kore ostaviti da se ohlade.

8.
Ohlađenoj smjesi slatkog vrhnja i čokolade dodati šećer u prahu i miksati da postane jednolična krema. Na kraju umiješati i rum.
Slaganje:
1.
Od svake kore odrezati 1/3 po po kraćem dijelu – ovi uži dijelovi zajedno tvoriti će srednju koru.
Ako do sada niste, evo prilike da prvi puta kod izrade kolača koristite metar ili ravnalo za mjerenje :))
2.
Prvu veću koru (veličine 2/3) namazati trećinom kreme, zatim na kremu položiti one dvije manje kore (2 x 1/3) i dobro ih priljubiti tako da se kasnije ne vidi da ustvari nisu od jednog komada. Ponovo premazati trećinom kreme i pokriti drugom većom korom (veličine 2/3). Premazati ostatkom kreme i posuti čokoladnim mrvicama i staviti na hlađenje.
Posluživanje
Tortu možete preliti čokoladnom glazurom ili ukrasiti po vlastitoj želji. Fete se režu kao što je prikazano na slici, od svakog reda po dvije fete – nisu velike ali su jako zasitne i sasvim dovoljne za jednu porciju.
Mislim da bi ove mjere odgovarale kalupu za torte promjera 26 cm.