ĐUVEČ ZA ZIMNICU NA MAKEDONSKI NAČIN



Prije sam sve fino lepo seckala, osolim – stavim u staklenke, pasterizujem i tako obezbedjivala namirnice za djuvec – a da nije zamrznuto. Sad promenila malo recept, pa ako ga i  spremite ovako… zimi imat cete ukusan rucak, super djuvec – a ne bi vam trevalo mnogo vremena. Ja ga danas ovako konzervirala, pa na zimo sa mesom ili bez njega – svejedno, znam da cu imati djuvec koji se ne razlikuje na ukus od sveze pripreman… dakle.. ovo je zimnica.
Sastojci:

1,1/2 l, ulje
2 kgr. crni luk
2 kgr. mrkve
4 kgr. paprike

2 kgr. plavi paradajz- patlidjan
6 kgr. paradajz (crveni)
2 kesice biber krupno mljeveni
nekoliko listova lovorovo lisce
na ukus so



Priprema:
1.
Najpre narezite luk,- stavite sa strane, pa mkrvu- u drugu posebnu zdjelu, pa paprike – u druga zdjela, plavi paradajz- u druga zdjela, ogulite i narezite i crveni paradajz i to stavite da stoji zasebno. Znaci shvatili ste… svako povrce kako se isecka stoji odvojeno samo za sebe.

2.
Ulijte u povecu serpu ulje i stavite da se zagrije…
– najpre stavite luk – przite toliko vremena koliko je potrebno da se on zastakli…
– dodajte narezanu mrkvu – pa zajedno przite 5-6 min.
– dodajte paprike – sad opet sve zajedno przite isto toliko vremena.
– dodajte plavi paradajz – produzite da przite isto toliko vremena. ‘
– Sad dodajte crveni paradajz i sve to zajedno kuvajte 20-25 min. Dodate i lovorovo lisce, osolite na ukus.
Vruce saberite u staklenke, zatvorite i odlozite na nacin kako vo spremate ovaj tip zimnice. Ja uobicajeno – zatvorene staklenke okrenem naopacke a naredim u kartonsku kutiju.. pa tako ostanu tamo dok se ne olade…
Na zimi mozete ga slobodno spremati i ko paprikas i kao djuvec..

3.
Od ova doza dobija se tacno 14 staklenke od 750 ml.
Izvor: coolinarika.com   (liljanailieva)