Posna čobanska pita




Sastojci


1 šolja suvog sočiva (pui ili beluga su najbolja)
2 kesice čaja lapsang sučong
1 kašika kanola ulja
1 crni luk, očistiti i sitno iseckati
1 šargarepa, očistiti i iseći na kockice
10 čeri paradajza, sitno iseckati
1 kašika slatke aleve paprike
8 pečuraka, ugrubo iseckati
2 kašike pirea od paradajza
2 kašičice namaza marmajt
košer so
mleveni crni biber

Za kremasti preliv od palente

2.5 šolje bujona od povrća
1 kašika svežih listova majčine dušice
1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna ravnog lista
1 šolja instant palente
1 kašika kanola ulja
košer so


Posebna oprema

Duboki pleh za pečenje veličine 25x20cm


Staviti sočivo i kesice čaja u šerpu srednje veličine. Sipati 4 šolje hladne vode u sočivo i staviti na vatru da provri. Kuvati sočivo i kesice čaja dok sočivo ne bude kuvano al dente, 20 do 25 minuta. Ukloniti kesice čaja i ocediti sočivo, sačuvati 1 šolju tečnosti.

Zagrejati ulje u velikom tiganju na umerenoj vatri. Dodati crni luk, šargarepu, paradajz i alevu papriku. Pržiti uz često mešanje dok luk ne postane poluprovidan, otprilike 10 minuta. Dodati pečurke i pržiti još 5 minuta, često mešati.

Dodati kuvano sočivo s 1 šoljom vode od skuvanog sočiva, pire od paradajza i namaz marmajt. Mešati dok se marmajt i pire od paradajza ne rastvore i kuvati 2 minuta. Probati i začiniti solju i biberom. Skloniti s vatre i ostaviti poklopljeno dok se priprema palenta.


Za kremasti preliv od palente

U veliku šerpu sipati bujon s majčinom dušicom i peršunom i staviti da provri. Kad bujon provri, dodati palentu u tankom mlazu uz povremeno mešanje drvenom kašikom ili žicom za mućenje da se ne bi formirale grudvice. Mešati ili mutiti dok se smesa ne zgusne i počnu da se prave klobuci, to će potrajati samo nekoliko minuta. (Ako se zgusne prebrzo, skloniti s vatre i snažno ulupati.) U palentu umešati ulje i skloniti šerpu s vatre. Začiniti solju.

Sipati fil od sočiva u dubok pleh za pečenje veličine otprilike 25x20cm. Odozgo premazati vrućom palentom.

Zagrejati brojler. Viljuškom urezati linije na površini pite, tako će biti hrskavija. Staviti pleh za pečenje ispod brojlera otprilike 15cm od izvora toplote i peći dok površina ne postane hrskava, 5 do 10 minuta.


izvor:http://www.24kitchen.rs/