Nikolina rođendanska torta

Odlična čokoladna torta s neobičnim sastojcima


čokoladna kora:

180 g oštrog brašna
180 g glatkog brašna
100 g kakaa (baš i nemam neki izbor)
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
4 jaja na sobnoj temperaturi
500 g šećera
320 g majoneze
360 ml vode na sobnoj temperaturi
za čokoladnu kremu:
225 g čokolade (ja sam koristila od 70% kakaa)
55 g šećera
225 g maslaca
5 žlica evaporiranog mlijeka (ima ga u lidlu a može se i proizvesti doma)
1 žličicu vanilija paste ili ekstrakta

Postupak pripreme:

prosijati zajedno brašna, kakao, sodu bikarbon, prašak za pecivo i sol
umutiti jaja mikserom postupno dodavajući šećer dok se smjesa ne udvostruči
dodati majonezu i mutiti dalje da se sjedini.
u smjesu lagano umutiti polovicu brašna, vodu pa drugu polovicu brašna i mutiti dok se sve ne sjedini...(smanjenom brzinom i kratko)
tijesto prebaciti u papirom za pečenje obložen kalup za tortu promjera 26 cm i peći ga u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 50 minuta (provjera pečenja čačkalicom, svak zna svoju pećnicu :)
potpuno ohladiti (u kalupu) i prerezati vodoravno na 2 dijela
krema: u lonac staviti iskidanu čokoladu, šećer, maslac narezan na kockice, mlijeko i vaniliju...zagrijavati na laganoj vatri stalno miješajući....kada se sve rastopi skinuti s vatre...ohladiti pa prekriti prozirnom folijom i staviti na sat vremena u frižider..
prerezanu čokoladnu koru spojiti polovicom kreme a drugom polovicom tortu premazati okolo i odozgo...služiti pošto prenoći..
ukrasiti po želji a čuvati je u frižideru





izvor:http://www.recepti.hr/