Išleri

Ovo su sitni kolači koji se obično pripremaju oko blagdana od ostataka bjelanjaka nakon pripreme drugih vrsta kolača. U išlerima ćemo iskoristiti sve preostale bjelanjke na najukusniji način. Dva prhka keksića slijepe se kremom, preliju glazurom od čokolade i fini išleri su spremni za ukućane i goste.
išleri








Za tijesto




15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca
30 dkg mekog brašna
1 cijelo jaje
naribana korica od limuna
malo cimeta
Za kremu
20 + 10 dkg šećera
5 – 6 bjelanjaka
velika žlica ribane čokolade (ili žlica čokolade u prahu)
Za glazuru
10 dkg čokolade
3 žlice kristal šećera
3 žlice vode
Priprema

Sve staviti da se lagano otopi, najbolje na pari, a može i na laganoj vatri. Kad se sve otopi dodati 5 dkg maslaca i dobro izmiješati. Prstima miješati izmrvljeni maslac, šećer, orahe i brašno dok se ne izmiješaju jednako, dodati malo naribane korice limuna, malo cimeta i jedno cijelo jaje. Dobro umijesiti, oblikovati kao veću pogaču, oviti plastičnom folijom i staviti u hladnjak na najmanje 30 minuta da se maslac stisne.

Dok se tijesto „odmara“ u hladnjaku, pripremiti kremu za nadjev kojom ćemo lijepiti po dva keksića. 20 dkg šećera i jednu vrećicu vanilin šećera staviti u lonac s debljim dnom i preliti vodom toliko da je sav šećer pokriven vodom i kuhati na jakoj vatri do jake gustoće, ali prije nego što sva voda ispari i dok je šećer još tekući odnosno dok se šećer ponovno počne kristalizirati. (Umjesto vanilin šećera, još je bolje ako se koriste sjemenke iz polovice mahune vanilije). Kad je šećer kuhan, maknuti ga s vatre i staviti da se hladi.

Istući čvrsti snijeg od 5 – 6 bjelanjaka (koliko vam je ostalo od drugih kolača ili primjerice majoneze za francusku salatu), a kada je do pola umućen, dodati preostalih 10 dkg šećera, pa do kraja izmutiti vrlo čvrsti snijeg. U gotov čvrsti snijeg od bjelanjaka, neprestano miješajući, u tankom mlazu ulijte ohlađeni kuhani šećer pa kad je sve fino jednolično izmiješano, dodati jednu veliku žlicu ribane čokolade.

Zagrijati pečnicu na 150°C. Tijesto izvaditi iz hladnjaka i jednolično ga razvaljati na debljinu otprilike 5 mm. Okruglim kalupom (ili manjom čašom), vaditi keksiće i staviti ih na pleh koji smo dobro namastili i pobrašnili, ili još bolje staviti na masni papir za pečenje. Staviti u zagrijanu pečnicu i peći 10 do 15 minuta. Izvaditi iz pečnice i ostaviti u plehu da se keksi ohlade. Kad se keksi ohlade, spajati dva po dva mažući između kremu i na kraju premazati glazurom od čokolade. Glazirati se može i namakanjem u rastopljenu čokoladu, ali s tim načinom trebat će dupla mjera glazure.



izvor:http://www.recepti.hr