Londonerice

Ovome finome kolaču, koji se prilično udomaćio u slatkim jelovnicima ljubitelja pripremanja slastica, neki nadijevaju ime london štangice, neki londoneri, a neki ih pak više vole zvati u ženskoj varijanti - londonerice. Jesu li baš osmišljene u Londonu, valjalo bi malo šire istražiti. No, za uživanje u kolaču, kojom god inačicom ga zvali, ime nije važno. Važan je okus. A on je u ovoj varijanti londonerica - odličan!


Recepti - 7 - slika


Za londonerice će vam trebati.
..
Sastojci za tijesto

3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg maslaca
10 dkg šećera
2-3 žlice vrhnja (ili mlijeka)
4-5 žlica marmelade od marelica

Priprema tijesta

Maslac narezan na kockice pomiješati sa šećerom, brašnom i žutanjcima. Smjesa će biti mrvičasta i nepovezana, pa treba dodavati (žlicu po žlicu) mlijeka (ili vrhnja) dok neće biti moguće umijesiti tijesto. Ovo tijesto se mijesi rukom i čim se poveže u tijesto, treba ga razvaljati i staviti u pleh. Lakše će se razvaljati ako odstoji pola sata u hladnjaku.

Peći na 150°C 30 minuta. Izvaditi iz pećnice i premazati marmeladom od marelica.
Sastojci za gornji dio
3 bjelanjka
15 dkg šećera u prahu
20 dkg oraha (ili badema) krupnije rezani orasi (ili bademi) za posipanje
Priprema gornjeg dijela

Čvrsto umutiti snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, dodati orahe (ili bademe) i sve premazati preko tijesta. Posuti krupnije narezanim orasima ili bademima i staviti u pečnicu. (Za gornji dio kolača mogu se koristiti i orasi i bademi, ovisno kakav okus više volite). Peći 15 minuta na 100°C, a onda povisiti temperaturu na 150°C i peći još 15 minuta. Narezati kolač dok je vruć.




izvor:http://www.recepti.hr/