Lanina truffles torta





Fantastična, čokoladna torta. Malo više posla ali isplati se!



Sastojci:

Za jednu koru (a potrebno je raditi 3 kore):
3 jaja
3 žlice šećera
6 žlica mljevenih oraha
1 žlica brašna

Za fil:

4 jaja
8 žlica šećera
1 vrećica vanilin šećera
100 g čokolade za kuhanje
100 g sjeckanih propečenih (tostiranih) oraha
250 g maslaca

Za praline (truffles):

125 ml slatkog vrhnja
125 g maslaca
250 g čokolade
100 g lješnjaka
malo naribane korice naranče (ja sam stavila i 2 kapi ekstrakta naranče)

Glazura od čokolade:

100 g čokolade
3 žlice ulja

Priprema:

Za kore je potrebno umutiti bjelanca pa im dodavati šećer žlicu po žlicu. Zatim dodati jedno po jedno žumanca i na kraju pažljivo umiješati pomiješane brašno i mljevene orahe. Sve prebaciti u pek papirom obloženi kalup za torte promjera 26 cm. Peći 20-25 minuta na 200°C . Tako napraviti sve tri kore
Za fil na pari umuttiti jaja sa šećerom i skuhati fil. Pri kraju kuhanja dodati čokoladu isjeckanu na kockice a kada se fil malo prohladi dodati maslac isjeckan na tanke listiće pa sve dobro izmiješati. Odvojiti par žlica za premazivanje torte ( oko 1 dcl) a u ostali dio smjese umiješati sitno sjeckane orahe koji su prethodno tostirani.
Tortu složiti i između kora premazati pripremljenim filom sa orasima. Cijelu tortu premazati s onim odvojenim dijelom kreme.
Za čokoladnu glazuru otopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri.
Ostaviti tortu u frižider da se fil malo stegne pa preliti čokoladnom glazurom
Za truffles prvo otopiti slatko vrhnje i maslac na tihoj vatri. Pojačati vatru i čim provri skloniti s vatre. Dodati kockice čokolade (koristila sam onu iz Lidla sa 70% kakaa) i miješati dok se čokolada potpuno otopi. Smjesu podiječiti na 3 dijela, u jedan dio dodati 50 g tostiranih mljevenih lješnjaka, u drugi dio dodati malo ribane narančine korice i 2 kapi ekstrakta naranče (ili samo jedno od ovo dvoje) a u treći dio dodati 1 žličicu capuccinna u prahu. Ostaviti u frižider par sati.
Praviti male kuglice, veličine malo većeg lješnjaka (oko 1,5 cm u promjeru) i uvaljati ih u sjeckane tostirane lješnjake, kakao prah ili u ostatak glazure u koje dodati malo sjeckanih lješnjaka da dobiju čaupavi izgled
Pripremljenu tortu po obodu posuti sjeckanim lješnjacima pa složiti pripremljene praline.



izvor:http://www.recepti.hr/