SASTOJCI
320 g špageta
100 g slanine isečene na deblje šnite
2 cela jajeta i 1 žumance
3 kašike pavlake za kuvanje (po želji)
4 kašike rendanog pekorina
3 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
so i biber
PRIRPEMA
Isecite slaninu na kockice. Sipajte ulje u veći, dublji tiganj u koji će kasnije komotno moći da stanu i špagete, pa sačekajte da se zagreje. Spljoštite čen belog luka, oljuštite ga i ubacite u tiganj, sačekajte da aromatizuje ulje na umerenoj vatri, pa ga odstranite.
U tiganj dodajte slaninu i pržite je lagano je pritiskajući viljuškom da bi joj se deo masnoće otopio, a deo s krtinom postao blago reš. Sklonite tiganj s vatre i ostavite ga sa strane.
U velikoj šerpi stavite dosta posoljene vode da provri. U međuvremenu, u jednoj činiji razbijte jaja i dodajte žumance, malo soli i pola količine pekorina, pa lagano mutite žicom. Ukoliko želite kremastiji sos, sada dodajte pavlaku.
Čim voda provri, ubacite špagete i mešajte ih viljuškom. Poklopite šerpu, sačekajte da voda ponovo provri, pa sklonite poklopac i od ovog trenutka kuvajte ih onoliko minuta koliko je naznačeno na pakovanju.
Minut pre nego što ocedite špagete, vratite tiganj sa slaninom na tihu vatru. Ocedite špagete, ali ne previše (neka se zadrži neka količina vode na njima), pa ih ubacite u tiganj i brzo mešajte varjačom.
Pomažući se viljuškom, špagete prebacite u činiju sa jajima, brzo mešajući da se ne bi slepile u gomilicama, pa ih rasporedite u tanjire, začinite preostalim pekorinom i sveže mlevenim biberom, pa poslužite.