ZATAŠKANE ZNANSTVENE STUDIJE: OVO UBIJA RAK A NE KEMOTERAPIJA

Ekstrakt sitnih sjemenki crvenoga grožđa postao je jedan od vodećih prirodnih lijekova u Europi. U njemu se nalaze antioksidacijske aktivne tvari, takozvani flavonoidi, koje štite organizam od djelovanja nestabilnih molekula kisika – slobodnih radikala.



U ekstraktu se nalaze i oligomerni proantocijanidinski kompleksi ili, kraće, proantocijanidini. Te su tvari prije imale naziv piknogenoli, a smatra se da imaju važnu ulogu u sprečavanju bolesti srca i raka.

Piknogenol je jedan od proantocijanidina koji se nalazi u kori primorskog bora i može se rabiti umjesto ekstrakta sjemenki grožđa, no skuplji je od njega i mnogi terapeuti misle da viša cijena nije opravdana u odnosu na vrijednost.

Kako djeluju
Ekstrakt sjemenki grožđa ima moćan pozitivan učinak na krvne žile. Stoga aktivne tvari tog ekstrakta (proantocijanidini) nisu slučajno najvažniji sastojak jednog od najpopularnijih lijekova za bolesti krvnih žila u Zapadnoj Europi.

Ekstrakt sjemenki grožđa sadrži kako vodotopljive, tako i aktivne tvari topive u masnoćama pa dobro djeluje na sve stanice i može pružiti zaštitu cijelom organizmu. Te su tvari među rijetkima koje mogu proći krvno-moždanu barijeru te tako i mozak zaštititi od djelovanja slobodnih radikala.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Ekstrakt sjemenki grožđa snažnim djelovanjem na krvne žile ne samo da može smanjiti rizik nastanka srčanog i moždanog udara, nego i ojačati krhke kapilare te poboljšati protok krvi, osobito u udovima (rukama i nogama).

Zbog toga mnogi terapeuti smatraju da je ovaj dodatak koristan kod gotovo svih oblika poremećene funkcije krvnih žila i srodnih stanja, kao što su šećerna bolest, proširene vene, neki oblici impotencije, oslabljeni osjet i utrnulost u udovima, pa čak i bolni grčevi u nogama.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.


Ekstrakt sjemenki grožđa utječe i na najsitnije krvne žile pa može imati korisno djelovanje na krvotok oka.

Često se savjetuje uporaba tog ekstrakta u liječenju degeneracije žute pjege ili staračke mrene, koji su najčešći uzroci sljepoće starijih osoba. Taj dodatak prehrani može biti koristan ljudima koji mnogo vremena provode za računalom.

Istraživanja su pokazala da uzimanje 300 mg ekstrakta sjemenki grožđa tijekom 60 dana smanjuje naprezanje očiju i poboljšava kontrastni vid osoba koje su često pred monitorom računala.

Mnogi terapeuti danas preporučuju ekstrakt sjemenki grožđa kao sredstvo koje povoljno djeluje protiv razvoja zloćudnih bolesti. Proantocijanidini, antioksidansi koje sadržava taj ekstrakt, štite genski materijal u stanicama, što je bitno u sprečavanju nastanka raka.

DODATNI KORISNI UČINCI: Ekstrakt sjemenki grožđa pomaže u zaštiti i obnavljanju kolagena u koži pa se često nalazi u kozmetičkim kremama za elastičnost kože.

Taj ekstrakt može ublažiti simptome alergije. Njegovom uporabom, naime, smanjuje se izlučivanje histamina i drugih tvari koje prouzročuju simptome alergije, što je korisno ljudima koji pate od peludne hunjavice i urtikarije.

Ekstrakt sjemenki grožđa sprečava otpuštanje prostaglandina, koji također sudjeluju u alergijskoj reakciji, ali i u boli i upali; taj učinak može pomoći ženama koje boluju od endometrioze.

Izvor: znateli.com