Pita sa sirom i makom



Sastojci
Sastojci za tijesto:
200 g oštrog brašna
200 g glatkog brašna
4 žumanjka
4 žlice kiselog vrhnja
150 g maslaca
50 g šećera
½ praška za pecivo
ribana korica limuna
Sastojci za nadjev od maka:
200 g mljevenog maka
50 g šećera
1 vanilin šećer
1,5 d mlijeka
2 bjelanjka
Sastojci za nadjev od sira:
500 g kravljeg sira
3 žlice grisa
100 g šećera
2 bjelanjka
Sastojci za premaz:
4 žlice marmelade od višanja ili šljiva.Priprema
1.
Tijesto:
Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto u multipraktiku, omotati prozirnom folijom i držati u hladnjaku dok se pripremaju nadjevi.

2.
Nadjev od maka:
Mak, šećer i vanilin šećer preliti vrućim mlijekom i ohladiti. Umiješati snijeg od 2 bjelanjka.
3.
Nadjev od sira:
Sir, gris i šećer umutiti mikserom te umiješati snijeg od 2 bjelanjka.



4.
Tijesto podijeliti na 2 dijela, jedan dio hladiti u zamrzivaču. Okrugli pekač promjera 27 cm premazati maslacem, razviti prvi dio tijesta i pomoću valjka tijestom obložiti dno i stjenke kalupa. Premazati marmeladom.

5.
Preko marmelade premazati nadjev od maka, te nadjev od sira. Tijesto iz zamrzivača naribati po siru.
Pitu peću u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C 40 – 50 minuta.

6.
Hladnu pitu posuti mljevenim šećerom i poslužiti.