DEKORATIVNA POGACA



Sastojci
250 ml mleka
20 gr svežeg kvasca (ili 1 kesica instant kvasca)
1 kašika šećera
550 gr brašna
1 kašičica soli
1 jaje
2 kašike maslinovog ulja
60 gr rastopljenog putera
po želji za nadevanje:
kačkavalj (dimljeni) sečen na listiće, naresci, nutela..
za premazivanje:
1 žumance + 2 kašike mleka

Priprema
1.
Kvasac staviti u šolju, sipati preko njega malo mlakog mleka (tek da ga prekrije) i dodati šećer. Ostaviti desetak minuta dok kvasac “krene”.
Brašno prosejati u sud za mešenje, posoliti, dodati kvasac, jaje, rastopljeni puter i ulje, pa uz postepeno dolivanje mlakog mleka zamesiti srednje meko testo. Sud sa testom pokriti i ostaviti da narasta dok ne udvostruči zapreminu.
Naraslo testo premesiti, pa podeliti na 7 delova približne težine svakog dela 130-140 gr. Pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da se odmore 15-20 minuta.

2.
Rastanjiti jedan deo testa u krug prečnika 17 cm (radnu površinu i testo posipati brašnom). Preklopiti krajeve testa jedan preko drugog, Oklagijom rastanjiti testo na dužinu od 21 cm i širinu od 7,5 cm. Oštrim nožem zaseći testo 1 cm u dubinu, a na razmaku od 1 cm.

3.
Dimljeni kačkavalj iseći na tanke listove, po potrebi prepoloviti. Na testo rasporediti listiće kačkavalja, pa ga pažljivo smotati u cvet. Na kraju testo malo pritisnuti i “štipnuti” da se cvet ne razmota. Isto postupiti sa ostalim delovima testa.



4.
Cvetove poređati u kalup prečnika 26 cm obloženim papirom za pečenje, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti sat-dva da pogača naraste (moja tepsija je 28 cm, pa su se cvetovi malčice razišli). Pogaču premazati mešavinom žumanceta i mleka.

5.
Peći 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Posle 15 minuta pečenja pogaču pokriti folijom da ne gori. Pečenu pogaču po želji premazati sa malo rastopljenog putera (ja nisam), prohladiti i poslužiti.
Odlična je sama, sa jogurtom, a može se servirati kao deo predjela uz sireve, razne nareske i salate.

6.
Pogaču sam nadevala dimljenim kačkavaljem, ali sam u receptu sa neta videla da može da se nadeva i drugačije (salamom, šunkom, kobasicama), a takođe da nadev može biti i sladak (nutela, pekmez, itd..). Ne vidim razlog da se ne koristi i nadev za štrudlu sa makom ili orasima. :)))

Izvor: coolinarika.com