Biljka koja liječi dijabetes i visoki tlak



Klinička ispitivanja obavljena u Europi pokazala su da ekstrakt imele može pomoći dijabetičarima. Budući da snižava krvni tlak, ekstrakt imele pomaže i kod migrena.

Osim tradicije ljubljenja ispod nje, imela je u “narodnoj medicini” poznata kao odličan lijek protiv epilepsije i raka, ali dobro djeluje i protiv krvnog tlaka i arterioskleroze. Smatra se da je uz glog najbolje prirodno sredstvo za srčane i krvožilne tegobe te sadrži sastojke koji reguliraju tlak.

Trenutno traju ispitivanja njenog djelovanja protiv raka i AIDS-a. Za liječenje se upotrebljavaju svi dijelovi biljke osim bobica, koje su otrovne. No, za razliku od bobica, list imele tradicionalno se koristi za pripremu čajeva i ekstrakta u ljekovite svrhe te pomažu u liječenju reumatizma, artritisa te za jačanje srca i krvnih žila.

Od 1917. Rudolf Steiner počeo je koristiti imelu u liječenju raka. Ekstrakte imele u obliku injekcije je ubrizgavao pacijentima, no ne postoje podaci iz tog doba o uspješnosti takve vrste liječenja.



Klinička ispitivanja obavljena u Europi pokazala su da ekstrakt imele može pomoći dijabetičarima. Budući da snižava krvni tlak, ekstrakt imele pomaže i kod migrena. Ekstrakt imele dobiva se kombinacijom sokova ljetne i zimske imele i navodno je u takvom obliku ta kombinacija korisna.

Osnovni recept

Prah od osušene i usitnjene biljke ili lišća uzima se dvaput dnevno, koliko stane na vrh noža. Uzima se s vodom ili u jelu. Ako se jedna čajna žlica praha od imele ostavi 3 sata u 2 dl tople vode, dobit će se ekstrakt koji se pije u dva obroka, pola ujutro, a ostatak navečer prije spavanja. Drugi je način da se šest čajnih žlica imele stavi u 6 dl hladne vode i pusti da odstoje 6 do 8 sati. Nakon toga se procijedi. Pije se tokom dana bez šećera.

Izvor: dnevno.hr