Ovi sastojci mogu nauditi vašoj JETRI: Organska kozmetika ih NE SMIJE sadržavati!

beauty


Organski proizvodi ne bi trebalo da sadrže vosak i silikone, boje i komponente koje su izložene zračenju, sintetičkih mirisa, GMO ili životinjskih sastojaka, osim lanolina, jaja, meda i mlijeka.


  To je razlog zašto vam je potrebno da pažljivo pročitate ono što piše na etiketi, a posebno najmanje štampane detalje.

Stoga obavezno izbjeći proizvode koji sadrže sljedeće sastojke:



Paraben

U toku dužeg korištenja paraben može uzrokovati neplodnost kod muškaraca i neravnoteže hormona kod žena. U nekim slučajevima paraben se nalaze unutar ćelije raka dojke. Dugo vremena se koristi kao konzervans. Pri odabiru dezodoransa i kreme za lice, uvijek budite sigurni da provjerite da li dezodorans sadrži ovaj sastojak. Ako se da onda ne kupujte.

Benzoil peroksid

Benzoil peroksid je čest sastojak u većini proizvoda protiv akni, ali ima ozbiljnih nuspojava. Utvrđeno je da promovira rast tumora djelujući kao mutagen. To može dovesti do oštećenja DNK.

Dioksin


  Dioksin je često izostavljen na etiketi. Antibakterijski sastojci kao što su triklosan, polietilen glikol, emulgatori često sadrže dioksine. Efekti ovih sastojaka su vrlo štetni. Produžena upotreba ovih sastojaka može uzrokovati rak, smanjeno funkcionisanje imunog sistema i poremećaje nervnog sistema. Dioksin oštećuje fetus i često dovodi do abortusa.