USKRŠNJA ZABAVA : VODIČ ZA LAKO I JEDNOSTAVNO FARBANJE JAJA

Sigurno ste bar jednom do sad imali problema sa farbanjem jaja za Uskrs. Boja se nije dobro primila, sličice se skidaju, nedovoljno kuvana ili popucala jaja. Otkrivamo vam kako da se poslužite malim trikovima
Bilo da ste dobra ili očajna domaćica u kuhinji, kada pričamo o Velikom petku, verovatno ne postoji nijedna žena koja nije imala peh prilikom farbanja jaja za Uskrs. Međutim, nema to veze sa veštinama i talentom, već sa malim trikovima koje ne treba mnogo proučavati, a koji se ne primenjuju dovoljno.

Problema je niz, počev od pucanja jaja u loncu, pa sve do loše boje koja se nije primila na ljusku kako treba i pored toga što ste sipali dve kesice više. Kako bi vam pripreme za ovaj praznik protekle glatko, bez problema, rukovodite se našim malim trikovima koji će vam pomoći da izbegnete dizanje kose na glavi.
Izbegnite pucanje jaja
Što se tiče samog kuvanja, jaja sobne temperature (nikako ih pre kuvanja ne smete držati u frižideru) stavite u vodu koju ste prethodno dobro posolili i u nju stavili dve kašike sirćeta. Uvek jaja stavljajte u hladnu vodu kako bi se postepeno zagrevala i kako bi se izbeglo pucanje. Kuvajte ih desetak minuta na tihoj vatri.
Izvucite savršene boje
Tehnike farbanja su raznovrsne i uspeh izvlačenja boja zavisi upravo od njih. Najčešći, a ujedno i najjednostavniji način farbanja je pomoću boja iz kesice. Međutim, neretko se dešava da boja nije onog inteziteta koji ste očekivali. Kako biste bili sigurni da će se farba na jajima primiti odlično, potrebno je da sipate više kesica u manju količinu vode.
Takođe, ono što možda niste znali, to je da boju u prahu uopšte ne morate da rastvarate u vodi. Sa vrlo malo vode napravite kremastu smesu u koju ćete umakati jedno po jedno već ohlađeno jaje. Za ovaj postupak će vam trebati malo više vremena, ali zato možete biti sigurni da će intezitet boje biti savršen.

Prirodne boje
Mnoge žene se, umesto za veštačke, pre odlučuju za tehnike farbanja prirodnim bojama, baš onako kako su to radile naše prabake i bake. Atraktivne boje izvlače se pomoću voća, povrća i cveća, a ono što je najbitnije, to je da u vodu u koju ste prethodno ubacili jaja i sredstvo bojenja ubacite i kašiku sirćeta kako bi se poja primila jače.
Takođe, što veće količine prirodnih sastojaka stavite u vodu, to će i farbanje biti uspešnije. Za crvenu boju možete da koristite koren cvekle ili crvenog radiča, za zelenu se koriste listovi spanaća ili koprive, ljubičasta se izvlači pomoću cvetova zumbula ili ljubičice, a savršena braon boja pomoću šoljice crne kafe.
Lukovina
Sve što vam je potrebno su najlon čarape, ljuska od crnog luka i travčice kojim želite da prošarate jaja. Postupak je vrlo jednostavan. Ukoliko niste skupljali ljusku od luka za potrebe Velikog petka, uvek možete da odete do obližnje pijace i da pazarite lukovinu. Kako biste što preciznije nalepili biljku na jaje, možete je pre toga malo pokvasiti vodom.
Kada to uradite, uvucite jaje u čarapu i zavežite je da travka ne bi spala sa jajeta. Tako uradite sa svakim jajetom ponaosob, a ukoliko ne želite nikakve šare na jajetu, možete ga samo direktno ubaciti u lukovinu. Kao što smo već napominjali, potrebno je da jaja pre kuvanja budu sobne temperatre i da se u vodu stavi kašika sirćeta i soli. Ubacite lukovinu i unapred spremljena jaja u vodu i kuvajte desetak minuta.
Naravno, što više lukovine stavite, to će boja biti intenzivnija. Ukoliko se odlučite za ovu tehniku, vreme je da pošaljete svoju dečicu na obližnju livadu kako bi vam ubrala travke kojima ćete ukrasiti jaja.
Dodatno ukrašavanje
Jaja, nakon nanošenja farbe, možete da ukrasite i dodatnim tehnikama. Sličice, šljokice, gel u boji samo su neki od načina kojima možete da se pozabavite. Samolepljive sličice nikada nisu najsjajnije rešenje jer se one u većem broju slučajeva presaviju i ne zalepe dobro, pa jaje ne izgleda besprekorno. Međutim, ukoliko imate malo dete, ova zanimacija će mu biti toliko zabavna da vam nesavršenost jaja neće ni pasti na pamet.
Zanimljiv način ukrašavanja, a istovremeno vrlo brz i jednostavan je takozvani “Obuci jaje” fazon. Plastične kesice navučete na jaje i potom kašikom spustite jaje u vrelu vodu. Plastika se savije automatski i za tren oka dobili ste obučeno jaje sa vrlo zanimljivim motivima. Takođe, možete i crtati razne šare pomoću gela, voska ili boja u epruvetama. Izbor je vaš, pitanje je samo koliko imate vremena, živaca i kreative za tako nešto.
Brzo, lako i zanimljivo

Ukoliko želite da isprobate nešto novo, evo nekih tehnika koje su vrlo jednostavne, a koje donose izuzetno interesantne rezultate. Kreativnost možete da ispoljite na razne načine, a jedan od dobrih načina je dekupaž tehnika. Potrebne su vam zanimljive salvete, belance i četkica. Najbolje da koristite bela jaja kako bi se slike videle bolje. Isecite motive sa salveta koji vam se dopadaju, a potom sliku stavite na jaje. Premažite belancem i ostavite da se osuši do jutra.
Još jedan lak i brz način je nanošenje farbe pomoću folije. Isecite parče folije, izgužvajte ga, a potom ga ponovo odmotajte. Sipajte u njega akrilnu boju i vodite računa da je rasporedite po celoj foliji. Ubacite jaje unutra i stegnite ga rukom, dovoljno jako da se boja primi na njega, ali i dovoljno nežno kako jaje ne bi puklo. Postupak možete ponoviti više puta ukoliko želite da imate šarena jaja.
I na kraju, vrlo lagan i kreativan način je nanošenje farbe prstima. Sipajte boje na tanjir, umačite prste i otiscima prstiju prošarajte jaja. Izgledaće bolje nego što ste mislili, a postupak će biti gotov i pre nego što ga započnete. Uživajte.