PIJTE ČAJ OVE BILJKE: Liječi reumatizam, artritis, dijabetis, infekcije kože…

Brusnica (Oxycoccus) je naziv za nekoiliko vrsta biljaka, grmova iz roda Vaccinium; to su Vaccinium oxycoccos i sjeverne Europe i Vaccinium macrocarpon čija je domovina Sjeverna Amerika, Vaccinium erythrocarpum i Vaccinium microcarpum, sve iz podroda Oxycoccus, a poznate su vernakularno kao cranberry. Plodovi brusnice su bogati različitim zaštitnim tvarima, sadrže minerale, vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna. Spominje se kao prirodni antibiotik. Crvena tvrda bobica zbog veće količine vitamina C ima kiselkast okus. Kod nas raste u Gorskom Kotaru, te na Velebitu.

Sok od brusnice je odličan lijek protiv escherichije coli. A osim toga za 20 posto umanjuje postotak pojavljivanja bakterije. Pijenje soka od brusnice može izliječiti infekciju mjehura. Čaj od brusnice se koristi u prevenciji i liječenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta. Ova biljka je dobar laksativ, normalizira probavni trakt, a dobra se pokazala u preventivi i liječenju gonoreje, artritisa, reumatizma, dijabetesa, dijareje, bolesti (infekcije) kože, očiju, spolnih organa, protiv gljivica, protiv bolesti jetre, upale grla (ispiranjem), prehlade, kašlja, kamena u bubregu.

Naime, kondezirani tanini iz ovog voća sprečava ulazak bakterija u urinarni trakt i bubrege. Brusnica smanjuje i broj bakterija u usnoj duplji, i na taj način pomaže u sprečavanju zubnog plaka, glavnog uzročnika upale desni.
Čaj od brusnice

U 2 dl prokuhane vode potopiti jednu žličicu najbolje svježih plodova brusnice. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta i piti dok je još vruće.

Izvor: dnevno.hr