MEKA KARAMEL GLAZURA ZA 30 MINUTA!

Meka glazura pogodna za ukršavanje kolača tipa rozen, mađarice, medene pite ili za prelivanje torti, a može poslužiti i kao punjenje za korpice od prhkog testa.
Sastojci:
150 g bele čokolade
6 kašika smeđeg šećera
110 ml tečne slatke pavlake
30 g margarin



Priprema:
Pre nego napišem izradu evo nekoliko važnih napomena:
Količina glazure koja se dobije dovoljna je za prekrivanje kolača površine 25 x 30 cm, za površinu torte prečnika 30 cm, ili ako želite preliti celu tortu (površina + strane), onda za tortu prečnika 22 – 24 cm.
Za izradu ove glazure mogu se koristiti sledeće bele čokolade:
– bela kuvertura,
– čvršće bele čokolade za jelo izrađene od kakao putera (ja koristim Premia ili Delhaize – ima ih u Maxi supermarketima)
Za ovu glazuru nisu pogodne bele čokolade za jelo tipa Milka, Nestle i sl.
Umesto smeđeg šećera može se koristiti i obični beli šećer.
Koristila sam biljnu slatku pavlaku. Uglavnom koristim ovu ili ovu. Sa mlečnom slatkom pavlakom nisam probala praviti.
Na slici se vidi koliko je glazura meka, ali ne curi sa kolača ni kada omekša na sobnoj temperaturi. Ukoliko želite čvrstu glazuru poput klasične čokoladne glazure pročitajte izradu u ovom receptu. Sastojci su isti, samo je redosled dodavanja drugačiji.



Izrada:
Na umerenoj vatri otopiti šećer. Pogledajte ovaj video ako niste sigurni kako da otopite šećer a da vam ne zagori. Dok se šećer topi pripremiti smesu od ostalih sastojaka. Belu čokoladu otopite na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Slatku pavlaku zagrejte da bude vrela (može i u mikrotalasnoj). U vrelu slatku pavlaku dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi.
Ovu smesu dodajte otopljenoj beloj čokoladi uz energično mešanje. Bela čokolada će se prvo naglo zgusnuti, ali će mešanjem postajati sve mekša i glatka. Treba da se dobije lepa glatka smesa konzistencije nešto mekše od eurokrema. Otopljeni šećer u tankom mlazu ulivati u smesu od bele čokolade uz neprestano mešanje žicom. Deo šećera će se fino sjediniti sa smesom, a deo će očvrsnuti, ali svejedno nastavljate da mešate dok sav otopljeni šećer ne ulijete. Potom sve zajedno prespete u šerpicu u kojoj ste topili šećer i na slaboj vatri zagrevate uz neprekidno mešanje dok se sav očvrsli šećer ne istopi i sjedini sa smesom. Gotova glazura je tečna i glatka. Ostaviti 15-ak minuta da se prohladi i malo zgusne, pa nanositi na dobro ohlađen kolač ili tortu. Ispod ove glazure je Karamel pita od Veteran. Dobro ohladiti u frižideru (ja ostavim preko noći)
Prijatno.