BAKINA GOBANICA / MEDIMURSKA GIBANICA

SASTOJCI I PRIPREMA
Pripremiti gotove kore za strudlu na koje cemo slagati filove.

Nadjev od maka:
25dkg maka
3 zlice secera
Vanilin secer
1.5dcl mlijeka

Sve sastojke umješati i zaliti sa 1.5dcl kipuceg mlijeka. U namascen pleh staviti dvije kore a onda preko njih gotov nadjev.

Preljev:
1dcl mlijeka
1dcl slatkog vrhnja
zlica secera

Prekriti jednom preko nadjeva od maka i koru prekriti sa 3 zlice preljeva.

Nadjev od oraha:
25dkg oraha
3 zlice secera
1.5dcl mlijeka

Sve sastojke umješati i zaliti sa 1.5dcl kipuceg mlijeka. Staviti koru preko i opet prekriti sa 3 zlice preljeva.

Fil od jabuka:
6 jabuka,
3 zlice secera,
vanilin secer
grozdjice po zelji

Izribati jabuke i smjesati sa ostalim sastojcima. Staviti gotovu koru preko i opet prekriti sa preljevom.

Fil od sira:
1/2 sira
1 jaje
3 zlice secera
vanilin secer

Sve smjesati i staviti na vrh kolača. Zatim pokriti sa 2 gotove kore, dodati ostatak preljeva i peci 60 min na 180C. U slast!

Autor: Verica Borić