POHOVANI PATLIDŽAN NA JEDNOSTAVAN NAČIN



Sezona je plavog patlidžana, namirnice koja spada u jednu od najzdravijih.
Sastojci
1 srednji plavi patlidžan

so, ulje za prženje
brašno, jaje, prezle

Priprema
1.
Najbolje je uzeti patlidžan srednje veličine zato što ima manje koštica.
Oljuštiti ga i iseći na ploške debljine do jednog cantimetra.
Posoliti sa svake strane i ostaviti jedan sat da ispusti tečnost i samim tim će biti manje gorak.
2.
Pripremiti smesu za pohovanje, brašno, jaje razmućeno sa malo vode, prezle. ( Da bi bilo manje prljavih sudova, brašno i prezle stavim na papir za pečenje ). Tim redom uvaljati patlidžane i pržiti na srednje toplom ulju. Kada se uvalja u prezle treba blagim tapkanjem skinuti višak prezli. Po potrebi u toku prženja dodavati ulje.
3.

Pržiti sa svake strane dok ne dobije lepu boju ( oko 5 minuta sa svake strane ). Pržene stavljati na papirni ubrus, da se ocedi višak ulja.
4.
Ako ostane jaje, kao što je ostalo meni, ubacite u njega malo brašna i soli i napravite malu palačinku.
Kao dete čekala sam uvek kraj pohovanja da bih prva uzela deo te tako ukusne palačinke koju je najbolje pravila moja baka.
Posluživanje
Poslužuje se uz salatu, paradajz, krastavac. Kod nas je uvek samostalno jelo a može da se jede i hladno, za večeru.