NAJBOLJA ŠARENA SALATA ZA KOJU JE IKAD NAPISAN RECEPT




Povrće kao za turšiju, samo se sve sjecka, prelije se vrelom vodom, povrće omekša i brže se ukiseli.
Sastojci

  5 kg povrća
1 kg paprika
1 kg kupusa
1 kg krastavčića
1 kg karfiola


  1 kg zelenog paradajza, mrkve, crvenog luka
za preliti salatu
3 l vode
1 l sirće razblaženo 9%
9 kašika soli
9 kašika šećera
1 kom vinobran

Priprema
1.
Povrće oprati. Kupus izribati, papriku očistiti i isjeckati na rezance, krastavčiće i mrkvu isjeckati na kolutiće, paradajz na kriške,luk (ja stavim cijele male glavice) može se isjeckati na rezance.
2.
Povrće staviti u veću plastičnu posudu i dobro ga izmiješati.
3.


  Preliv prokuvati i vrelim preliti povrće.
4.
Pokriti čistom krpom i zamotati u ćebe.
5.

  Ostaviti da stoji 24 sata, promiješati 2-3 puta u toku stajanja.
6.
Povrće pakovati u čiste tegle (ne zagrijane), može i u plastičnu posudu, malo pritiskati da se složi i naliti tečnost u kojoj je stajalo.
Povrće se mora pritisnuti da ne pliva po vodi, voda mora biti iznad povrća.