UGORELO MLEKO


Ugorelo mleko. Svi smo ga kao mali pili kad nas boli grlo, i samo tada. Što se mene tiče to je sasvim ok, stvarno mu ne volim ukus, ali mnogi ga ipak vole. I tako, recept možda deluje krajnje očigledno, ali kada me je prošli put zabolelo grlo ja sam ipak morala da telefoniram starijima da mi kažu kako ide, tako da ipak nije tako očigledan.

U svakom slučaju, voleli ga ili ne, ovo mleko je stvarno efikasno kod bola u grlu. Pa eto, ako nekome zatreba.



Potrebno vam je:

1-2 kašike šećera

šolja mleka



Mleko prvo možete da zagrejete malko, ali i ne mora. Ovaj korak služi samo da naredni ne bi bili mnogo dramatični.





Šećer stavite u suvu šerpicu

Otopite ga da dobije lepu boju ćilibara. Budite veoma oprezni, šećer mnogo brzo pregori, dok se (ovo navodim samo kao primer) uhvatite za kamericu, a on već pocrneo. Dva puta. I onda mora da se baci i da se pravi ponovo, a niko ne voli da pere ugoreli šećer.



Dakle, dok je šećer još uvek lepe ćilibarske boje samo uspite ono mleko u njega. Ako ste ga zagrejali neće da prska, a ako niste malo hoće, ali to neće uticati na krajnji ishod.



Mešajte mleko sve dok se sav karamel ne otopi i sjedini sa njim i dok ponovo ne počne da struji.



Vrelo mleko sipajte u šolju. Pazite da se ne ošurite, ali ga ipak srkućite vrućeg.



Bilo da ga koristite da prizovete sećanje na detinjstvo ili kao lek, ovaj topli napitak deluje.