Bobice smreke bogate vitaminom C




Zahvaljujući iznimnim ljekovitim svojstvima, smreka (juniperus communis) zauzima posebno mjesto u narodnoj medicini. Poznata je i po tome što se dodajte u rakiju Klekovaču. Ovisno od staništa može biti patuljastog rasta ili visoka nekoliko metara. Raste na kamenitim i kraškim terenima, rasprostranjena je od Arktika pa do tropske Afrike.
bobice smreke bogate vitaminom c
Svi dijelovi ove biljke su ljekoviti, a posebno aromatični plodovi gorko-sladunjavog okusa koji se sakupljaju od jeseni do zime, a suše se na vjetrovitom mjestu u tankom sloju, uz često prevrtanje lopaticom. Na isti način suše se iglice i vrškovi grančica, ali se prethodno sitno iseckaju.

Smreka je izvrstan diuretik, preporučuje se i protiv kašlja, astme, želučanih bolesti, znojenja, čak i gonoreje. S obzirom na to da posjeduje antibakterijska svojstva, koristi se za liječenje infektivnih bolesti pluća. Kao diuretik regulira rad bubrega i pospješuje izbacivanje urina, pomaže organima za varenje, a koristi se i za liječenje upalnih procesa želuca i crijeva. Za glavobolju se preporučuju izdrobljeni plodovi u vidu obloge, koji se previju na čelo.
Od klekovače se prave obloge kod prehlade i reumatizma.

Eterično ulje kleke posebno je cijenjeno, jer u malim dozama olakšava iskašljavanje. Koristi se i za inhalaciju dišnih organa.

Duboko prodire u kožu, a pomaže reumatičnim zglobovima. Najveće količine eteričnog ulja na našim prostorima sadrži smreke iz Deliblatske peščare.



Plod sadrži smolu, tanin, vosak, organske kiseline i njihove soli, kao i brojne minerale, posebno kalcij, kalij, mangan, sumpor. U 100 grama mladih izdanaka kleke nalazi se čak 97 miligrama vitamina C.

Ipak, kleku bi trebalo koristiti obazrivo, jer pretjerana upotreba može dovesti do oštećenja bubrega. Inače, osobama s osjetljivim bubrezima ne preporuča se čaj i preparati od ove biljke zbog terpentina, koji može izazvati iritacije i upalu ovog organa. Ne preporučuje se ni trudnicama jer može dovesti do kontrakcija maternice.
ČAJ I SIRUP

Čaj se priprema tako što se žličica dobro zgnječenih plodova prelije s 2 dl vrele vode, a posuda se pokrije na 5 do 10 minuta. Zatim se procijedi i piju se najviše dvije šalice dnevno. Čaj se po želji zaslađuje medom ili šećerom. Ako se pije protiv dijabetesa ili oboljenja želuca i crijeva, ne treba ga zaslađivati.

Sirup za poboljšanje apetita pravi se tako što se 500 g klekinja kratko prokuha u tri litre vode. Zatim se zgnječe i ponovo prokuhaju uz dodavanje vode po potrebi. Dobivena smjesa se procijedi kroz sito i ostavi da se ohladi. Da bi se dobio sirup, potrebno je da se doda med, a nakon toga se sipa u tegle i dobro zatvoriti. Za poboljšanje apetita, djeci se daje žličica sirupa tri puta dnevno, a odraslima dvije.