KISELA ZIMNICA



Sastojci
Octena otopina
1 l octa 9%
3 l vode
100 g soli (morske)
200 g šećera
biber u zrnu
kopar
češnjak



Priprema
1.
Ocat, vodu,biber u zrnu, šećer i sol staviti da prokuha, kad počne ključati nek ključa 2-3 minute i onda maknuti s vatre.
Povrće dobro operemo.
Krastavce možemo spremati cijele ili rezane, složimo ih u čiste suhe sterilizirane staklenke, dodamo nasjeckani kopar, zalijemo mlakom octenom otopinom, zatvorimo čistim suhim poklopcima i stavimo staklenke u širu veću posudu, dolijemo između staklenki vode do visine polovice staklenki i stavimo sve skupa na laganu vatru “dunstati” – to je zapravo proces pasterizacije.
Dunstati tako dugo dok ne primjetimo da u staklenci polako idu mali mjehurići prema gore. Izvaditi staklenke na čistu krpu, ili što već , pokriti ih stoljnjakom i ostaviti da se polako ohlade.
Ciklu prvo skuhati, oguliti, narezati na kolutove, kriške, staviti u staklenke, dodati u svaku staklenku par čena češnjaka, zaliti octenom otopinom , zatvoriti i pasterizirati kako je opisano kod krastavaca.
Mješano povrće – mrkvu – oguliti, narezati ili ostaviti sitnije cijele, malo prokuhati u običnoj vodi (ali stvarno malo), tikvice narezati, lučice očistiti, mahune isto malo prokuhati, cvjetaču se može isto kratko prokuhati – slagati u staklenku- dodati kopar i (li) češnjak, zaliti otopinom, zatvoriti i opet postupak pasterizacije iliti dunstanja.
Paprika, feferoni – papriku očistiti od sjemenki, narezati na komade željene veličine i kad se kuha octena otopina kratko ih ubaciti da se kratko prekuha, izvaditi, složiti u staklenke, dodati češnjak po želji, zaliti, zatvoriti, dunstati.
Feferonima odrezati peteljke, bilo bi dobro probosti ih čačkalicom na nekoliko mjesta i feferone je potrebno nakratko ubaciti i ključalu otopinu – tu je potreban oprez da se ne prekuhaju, i dalje opet postupak isti – u staklenke, zaliti, zatvoriti, dunstati.
2.
Ako ne potrošite svu octenu otopinu, možete je pospremiti i koristiti kroz nekoliko dana, ne treba je dodatno zagrijavati.
Ja si obično skuham jednu turu i onda kak ubirem krastavce, svaki drugi dan punim staklenke i koristim otopinu.
Posluživanje
Na ovaj način spremam zimnicu već 25 godina i još mi se nije dogodilo da se nešto pokvarilo spremljeno na ovaj način.

Izvor: coolinarika.com