TORTA DA SVA ČULA UŽIVAJU

Sastojci
Kore
10 komada jaja
250 gr secera
250 gr brasna
2 vrecice vanil secera
Fil
6 komada jaja
200 gr secera
200 gr cokolade za kuhanje
200 gr putera
Karamel
13 zlica secera
Dekoracija
250 ml slatkog vrhnja
1 zlica cokolade u prahu
2 zlice secera

Priprema
1.
Kore
2.
Umutiti 5 bjelanjaka pa dodati 125 gr secera, jedan vanil secer, zumanjca i kada je utuceno 125 gr brasna. Lagano zlicom izmjesati i peci u vecoj podmazanoj tepsiji (ja sam pekla u tepsiji 50X35 cm). Peci oko 15 minuta na 200ºC ili zavisno od pecnice, dok se tijesto ne pocne odvajati od ruba. Kada se kora ohladi presjecete na tri dijela i dobijete 3 kore.
Jos jednom ponovite postupak i dobijete sest kora.
3.
Fil
4.
Sest cijelih jaja umutiti kuhacom sa 200 grama secera, staviti na paru i mutiti dok se ne pocne zgusnjavati. Dodati cokoladu, mjesati dok se ne otopi i ostaviti da se ohladi.
5.
U hladan fil dodati 200 grama umucenog putera i sve zajedno dobro umijesati.
6.
Slaganje torte
7.
Fil podijelite u pet jednakih dijelova i mazete kore u tacni u kojoj cete servirati tortu.Zadnju koru ne mazete. Na zadnju koru se stavlja karamel.
8.
Karamel
9.
Otopiti secer u loncicu, dok ne postane tecni karamel, uz stalno mijesanje. Kada se pocne topiti smanjiti vatru, da karamel ne izgori.
10.
Staviti zadnju koru na papir za pecenje, brzo preliti karamelom, poravnati nozem i drugim narezanim nozem NAKVASENIM U HLADNOJ VODI -ODMAH oznaciti rezove i zatim odmah rezati sa korom.
Sloziti na tortu.
11.
Dekoracija
12.
Umutiti slatko vrhnje sa 2 zlice secera i zlicom cokolade u prahu (moze i kakao). Ukrasiti tortu sa strane i vilicom napraviti zljebove , a po povrsini ukrasiti spricom po zelji.

Izvor:coolinarka